Brinkhorst keurt boycot Frans vlees af

Minister Brinkhorst (Landbouw) veroordeelt de nationale boycotten die verschillende Europese landen hebben ingesteld tegen Frans rundvlees wegens de angst voor verspreiding van de gekkekoeienziekte BSE.

Na afloop van de ministerraad noemde hij gisteren met name de boycot die Italië eerder die dag instelde ,,populistisch''. Zijn Italiaanse collega had moeten wachten op het beraad dat de EU-ministers maandag hebben over een gezamenlijke uitbreiding van maatregelen tegen BSE, vindt Brinkhorst. ,,Er staat meer op het spel dan de volksgezondheid: dit leidt tot het opnieuw opwerpen van nationale grenzen op de Europese markt.''

De nieuwe onrust over BSE is ontstaan nadat in Frankrijk dit jaar honderd koeien met BSE zijn ontdekt. Van BSE wordt vermoed dat het bij mensen de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob kan veroorzaken. In Frankrijk is de consumptie van rundvlees dramatisch afgenomen door de crisis. Behalve Italië stelden ook Spanje en Oostenrijk een boycot in tegen Frans rundvlees.

In Nederland werd deze week in Eibergen de zevende koe met BSE ontdekt. Alle 61 koeien op het betrokken bedrijf zijn inmiddels gedood. Controleurs zijn op zoek naar nakomelingen van de gekke koe. Bij de zes eerdere BSE-gevallen in Nederland bleek geen enkele koe uit dezelfde stal of afstamming besmet.

Brinkhorst herhaalde gisteren dat hij het onnodig vindt extra maatregelen te nemen, omdat van alle koeien de delen met besmettingsgevaar, zoals de ogen en de hersenen, worden verbrand. Het kabinet zoekt wel naar een manier om het ophalen van zulk `zeer hoog risicomateriaal' van koeien en schapen minder duur te maken voor boeren. Daarmee komt het kabinet tegemoet aan kritiek van de Algemene Rekenkamer, die deze week oordeelde dat de hoge tarieven ontduiking door de boeren in de hand werken.

Brinkhorst is vóór het voorstel van de Europese Commissie om voortaan alle geslachte koeien met klinische afwijkingen die zijn geboren vóór 1 januari 1998, te testen op BSE. In Nederland zou het aantal te controleren koeien daardoor jaarlijks op 30.000 komen, in plaats van de nu geplande uitbreiding naar 12.000.

De Nederlandse aanpak van de voedselveiligheid leidt tot zorg bij de Kamer. VVD'er Dijkstal twijfelt of ministers Brinkhorst en Borst genoeg doen voor het garanderen van een veilige voedselketen. CDA'er Atsma vindt dat Brinkhorst lichtvaardig reageert op de onrust in Frankrijk. ,,Het verbaast me dat andere landen de grenzen sluiten en Nederland niet.''