Brekebeen

De 16-jarige Britse Emma Richards heeft haar beide dijbenen op twee plaatsen laten breken om stewardess te kunnen worden. Stewardessen moeten ten minste 1,60 meter lang zijn om veiligheidsmaterialen in de lockers boven de zitplaatsen te kunnen pakken. Emma was krap 1 meter en 45 centimeter.

In januari van dit jaar brak orthopedisch chirurg Darren Fern in het Royal Cornwall Hospital in Truro haar benen, schroefde metalen plaatjes aan de delen en verbond die via een verstelbaar uitwendig frame. Door het frame iedere dag iets te verlengen schoven de botstukken steeds verder uiteen. Emma's lichaam maakte als een gek bot aan om de tussenruimte te vullen.

De lichaamsverlengende ingreep is niet ongebruikelijk in Groot-Brittannië, maar kwam in het nieuws vanwege het Emma's doel om stewardess te worden. De Britse hoogleraar psychologie Nichola Rumsey veroordeelde de ingreep. Tegen de BBC zei ze: ``Het geeft blijk van korte-termijndenken. Mensen denken dat ze met het veranderen van een stukje van hun uiterlijk problemen kunnen oplossen.' Chirurg Fern zei op een persconferentie dat de operatie, die de Britse staatsgezondheidszorg 12.000 pond kost, niet is uitgevoerd om Emma stewardess te kunnen laten worden. Ze is, volgens Fern, psychologisch gescreend voor de operatie: ``Ze kon geen kopjes uit de kast pakken, vroeg zich af of ze ooit kon autorijden en of ze een normaal leven kon leiden. Ze werd altijd behandeld als een klein kind, hoewel ze bijna volwassen is. Iemand anders die 1,44 lang is kan zich er prima bij voelen, maar Emma voelde zich niet goed.'

Maar voor Emma en haar moeder was de stewardessenbaan beslist een motief. Emma: ``Het was niet de enige reden, maar ik voel dat ik een doel in mijn leven heb door stewardess te willen worden.' Haar moeder: ``Ze weet wat ze wil in haar leven en dat was het doel van de operatie. Die heeft haar persoonlijkheid gesterkt.'

Emma hield aanvankelijk vier maanden het bed en groeide in die tijd een millimeter per dag. Nu, weer een paar maanden later, mist ze nog twee centimeter. Het frame is verwijderd. Ze hoopt dat een laatste groeispurt, eventueel gesteund door groeihormoontherapie, de laatste centimeters levert. Het nieuwe bot blijkt voorlopig nog zwak en is al tweemaal spontaan gebroken. Ook werd de patiënte geplaagd door infecties, op de plaatsen waar het frame door de huid naar binnen gaat.

    • Wim Köhler