Boeing cadeau voor Saddam

Een lid van de koninklijke familie van Katar heeft Irak een Boeing 747 cadeau gedaan als blijk van solidariteit met president Saddam Hussein. Het toestel, dat donderdag in Bagdad arriveerde, werd cadeau gedaan door sjeik Hamad bin Ali bin Jabr al-Thani, die de vliegtuigmaatschappij Gulf Falcon leidt. Sjeik Hamad sprak in Bagdad van ,,een bescheiden present'' dat ,,mijn werkelijke liefde voor Irak en zijn leiderschap weerspiegelt''. Saddam heeft het toestel aangeboden aan de nationale luchtvaartmaatschappij, Iraqi Airways.

Irak is sinds het in 1990 het buurland Kuweit bezette, onderwerp van een embargo van de Verenigde Naties, waaronder een verbod om op Irak te vliegen. Maar dat vliegverbod wordt de laatste weken in hoog tempo uitgehold via een stroom `humanitaire' vluchten naar Bagdad, die een steeds zakelijker karakter krijgen. Iraqi Airways, dat sinds de afkondiging van een militair vliegverbod boven het noorden en zuiden van Irak in 1991 niet meer vloog, heeft tegelijkertijd zijn binnenlandse vluchten hervat in een campagne om ook de no-fly-zones te onttakelen.

Sjeik Hamads onderneming, die vliegtuigen least, commerciële vluchten uitvoert en onderhoudsdiensten aanbiedt, gaat nu een kantoor in Bagdad openen om vluchten van en naar Irak te organiseren.