`Bij de afwas werd altijd gezongen'

Mirjam Timmer en haar buurjongen Johan van der Veen vormen samen het duo Twarres. Hun liedje Wer Bisto is het eerste Friese nummer dat ooit bovenaan de Mega Top-100 stond.

De single Wer Bisto, die sinds drie weken op de eerste plaats in de Mega Top-100 staat, is de eerste Friese nummer-1 ooit. Het liedje wordt niet alleen gezongen door Friezen, het is ook Friestalig – en voor de rest van Nederland niet te verstaan. Dat blijkt geen belemmering: ook in België en Engeland is al belangstelling voor het tweestemmige liedje van het duo Twarres (een verbastering van `Two of us').

Twarres bestaat uit Mirjam Timmer (18) en haar buurjongen Johan van der Veen (19). Ze wonen allebei nog bij hun ouders in Warga, acht kilometer buiten Leeuwarden. Als kinderen speelden ze al samen. Later begonnen ze tweestemmig te zingen. Samen zitten ze nu thuis bij Mirjam Timmer, waar haar moeder Lotty thee schenkt en de muren volhangen met felicitatie-kaarten, onder meer van Ed Nijpels, commissaris van de koningin in Friesland. Mirjams broer Peter is manager van Twarres, Lotty regelt de publiciteit en beantwoordt e-mail.

Op de Twarres-site is veel vraag naar een Nederlandse vertaling van Wer Bisto, maar Mirjam Timmer weigert de oorspronkelijke tekst geweld aan te doen. ,,Het gaat over het gevoel dat je bij iemand wil zijn, maar weet dat het niet kan'', zegt ze, terwijl ze aan haar zwartgeverfde paardestaart trekt. ,,Dat is ongeveer de strekking. Ik wil daarvoor geen andere vorm zoeken. Het Fries is net als het Engels, dat kun je ook niet zomaar overzetten naar het Nederlands. Een paar jaar geleden had je een liedje Burn Baby Burn; dat zou dan worden `Brand Schatje Brand'.''

Mirjam Timmer schrijft ook Engelse teksten; op de debuut-cd die in februari verschijnt zal die taal de overhand hebben. Anders dan bij veel andere groepen, die muziek maken in navolging van popidolen, zijn Timmer en Van der Veen nauwelijks geïnteresseerd in popmuziek. Maar ze zijn wel grootgebracht met musiceren. ,,Mijn vader speelde altijd piano en ik kreeg mijn eerste gitaar toen ik vijf was'', zegt Timmer. ,,En dat was meteen een semi-akoestische Fender.''

,,Die konden we van iemand goedkoop overnemen'', zegt haar moeder.

,,Bij ons thuis werd altijd gezongen'', zegt Johan van der Veen. ,,Bij de afwas, of als we bij elkaar zaten; altijd was er wel iemand die een gitaar pakte en dan zongen we: `Een cowboy reed over de prairie'. Of `De Speelbal', dan ging mijn tante huilen. Ik groeide op met Nederlandse liedjes.'' Timmer: ,,Mijn moeder en ik zongen altijd `Samen Zijn' van Willeke Alberti.'' Ze zet in: ,,Samen zijn is samen lachen, samen huilen/ Samen zijn is sterker dan de sterkste storm''. Van der Veen zingt de tweede stem.

Timmer begon al jong met liedjes schrijven. Aan spelen in bands moest ze niet denken. ,,Dan wilden ze alles met zijn allen beslissen. Dat zag ik toen al niet zitten. Ik wilde het alleen doen, maar ik had wel ideeën voor samenzang. Johan begreep precies hoe ik het wilde.'' Timmer werkt haar ideeën uit op een twaalf-sporenrecorder. `Luistermuziek' noemt ze haar stijl, met de nadruk op de om elkaar heen gevlochten stemmen.

Wer Bisto drijft niet op een duidelijke structuur van refrein en couplet, maar moet het hebben van de intieme sfeer, van sobere instrumentatie en langs elkaar vleiende, soms schurende stemmen. Een `klein' liedje, vindt de moeder van Mirjam. ,,En daarom was het zo verbijsterend toen we het voor het eerst op de radio hoorden'', zegt ze. ,,We reden met zijn drieën over de Afsluitdijk en moesten even stoppen. Het idee dat heel Nederland dat kleine Friese liedje kon horen.'' Met hetzelfde nummer heeft Twarres de laatste jaren al een paar Friese talentenjachten en festivals gewonnen, zoals Liet 99. ,,In Friesland kent iedereen het al'', zegt Mirjam Timmer. ,,Ze zullen er intussen wel schijtziek van zijn.''

Vijftien weken heeft hun debuut-single erover gedaan om op de eerste plaats te komen. ,,Op een gegeven moment zakte de single van nummer 32 naar 35. Toen gaven we elkaar een hand en zeiden: `Het is mooi geweest. Het was een groot succes voor een eerste single. Nu gaan we weer andere dingen doen','' zegt Van der Veen. De week daarna steeg Wer Bisto weer, totdat het uiteindelijk op één belandde.

De avond voor het interview hebben Timmer en Van der Veen in het Amsterdamse Paradiso een liedje van The Beatles gespeeld, voor tv-opnamen, samen met andere Nederlandse groepen als Skik en The Scene. Twarres had gekozen voor `Yesterday'. Ze spelen hun sobere versie nu samen achter de piano. Mirjam Timmer klinkt voor haar achttien jaar doorleefd, Johan van der Veen zingt hoog en teer. Hier had zelfs John Lennon tevreden mee kunnen zijn.

De single van Twarres is verschenen bij EMI

    • Hester Carvalho