Zanger Ahmet Kaya overleden

De Koerdische zanger Ahmet Kaya is gisteren in Frankrijk op 43-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Kaya, die in Turkije grote faam verwierf met zijn melancholieke muziek, leefde in vrijwillige ballingschap nadat een Turkse rechtbank hem in absentia tot 3 jaar en negen maanden cel had veroordeeld omdat hij, aldus de Turkse justitie, in 1993 in Berlijn voor een kaart van `Koerdistan' en een groot portret van PKK-leider Öcalan had gezongen. Kaya hing nog een straf boven het hoofd omdat hij Öcalan ,,een respectabel iemand'' had genoemd. Volgens de Turkse televisie was Kaya van plan om terug te komen naar Turkije en daar zijn straf uit te zitten. In de wijk Ghazi in Istanbul, waar veel Koerden wonen, werd gisteren te zijner nagedachtenis een straat met benzine begoten en in brand gestoken.