Winkeliers voelen zich bekocht met euro

De Mitex heeft haar 12.000 leden in de mode-, schoenen- en sportartikelenbranche opgeroepen de eerste periode van invoering van de euro in 2002 te boycotten. De ondernemers vinden, volgens Mitex-voorzitter B. Arenthals, dat ze voor de vernieuwing van pinautomaten te veel moeten betalen. Ze hebben ook het idee dat ze geflest zijn. Veel van hen hebben al rond de millenniumwisseling voor 1.200 tot 2.200 gulden een pinautomaat aangeschaft. Die zou `euroklaar' zijn. Maar volgens de leveranciers betekent dat niet dat ze dan ook `europroof' zijn. Daarvoor moeten ze weer worden aangepast voor tussen 200 en 1.000 gulden. Een van de leveranciers is GTCS, de afgesplitste tak van Getronics die nu eigendom is van het Ierse ITG. Volgens directeur H. Brussel is de afnemers wel degelijk verteld dat de nieuwe pin-automaat die ze eind 1999 hebben aangeschaft, nog niet helemaal klaar was voor de euro. ,,Toen was de software nog niet beschikbaar en gecertificeerd'', aldus Brussel.