Vassallucci begint met kinderboeken

Uitgeverij Vassallucci gaat vanaf komend voorjaar ook kinderboeken uitgeven. Directeur Oscar van Gelderen liep al een jaar met het plan rond om in het `gat in de kinderboekenmarkt' te springen: er verschijnen in Nederland te weinig multiculturele kinderboeken. Daarom bevat de eerste aanbieding een Marokkaans, een Surinaams en een joods-Israëlisch boek. Het fonds krijgt een eigen catalogus, maar valt verder gewoon `onder de Vassallucci-paraplu', aldus Van Gelderen.

Toptitel van de eerste aanbieding wordt Artemis Fowl, de grote hype op de Frankfurter Buchmesse van afgelopen oktober. Auteur van Artemis Fowl is de 35-jarige Ierse onderwijzer Eoin Colfer, in Ierland al een bekend kinderboekenschrijver. De titelheld is een `crimineel meesterbrein' van twaalf jaar, een soort gemene versie van Harry Potter, die avonturen beleeft in een Tolkien-achtige fantasiewereld. Colfer zelf beschrijft zijn boek als `Die Hard met elfjes'. Puffin Books, de jeugdboeken-imprint van Penguin, telde naar verluidt 500.000 Engelse ponden neer voor de uitgeefrechten. In Frankfurt hapten behalve Nederland ook Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en de Scandinavische landen toe. De meeste kopers kwamen van literaire uitgeverijen. Drie andere Nederlandse uitgevers deden ook een bod, maar Vassallucci ging er tenslotte met Artemis Fowl vandoor, dankzij de combinatie van `een goede brief' en een bod met een `behoorlijk aantal nullen'. Van Gelderen: ,,Als er een nieuwe Harry Potter voorbij komt, kun je die niet zomaar laten schieten.''

    • Sandra Heerma van Voss