Toch fiat overname Fletcher door Shell

De kartelautoriteiten in Nieuw-Zeeland hebben alsnog hun goedkeuring gegeven aan de overname van de energiedivisie van het Nieuw-Zeelandse concern Fletcher Challenge door Shell en de Amerikaanse gas- en aardoliemaatschappij Apache.

Apache en Shell moeten wel inboeten op hun oorspronkelijke overnameplannen; ze dienen nog eens vijf olie- en gasvelden die bij de overname waren inbegrepen op te geven. Shell New Zealand heeft verheugd gereageerd op de beslissing van de kartelautoriteiten. Het bedrijf spreekt van een `mijlpaal'. ,,We geloven dat deze overeenkomst goed nieuws is voor Nieuw-Zeeland'', aldus Ed Johnson, voorzitter van Shell New Zealand. Hij noemt het ,,een grootschalige investering in de infrastructuur van het land, die ervoor zorgt dat de Nieuw-Zeelanders tot in de verre toekomst een betrouwbare en concurrerende energievoorziening is gegarandeerd''.

Shell heeft maanden geaasd op het Nieuw-Zeelandse energiebedrijf, waarvan het, samen met Apache, vorige maand de overname bekend kon maken. De mededingingsautoriteiten van Nieuw-Zeeland tekenden daartegen onmiddellijk bezwaar aan. Shell zou een te dominante positie krijgen op de huidige productie van gas en vloeibaar gemaakt aardgas.

Met de koop van Fletcher is een bedrag gemoeid van 1,63 miljard dollar (ruim 4 miljard gulden). In de prijs is een schuld van 300 miljoen gulden inbegrepen. Wat de kopers weer terugkrijgen voor de velden die ze worden geacht af te stoten is niet bekend.

Shell tekent voor het grootste deel van de overnamesom: 1,03 miljard dollar, ofwel 2,5 miljard gulden. De buit wordt meteen verdeeld: Apache krijgt de oliewinning in Canada en Argentinië, Shell een aantal olie- en gasvelden in Nieuw-Zeeland en Brunei en een turbinefabriek.

Al voordat de kartelautoriteiten aanvullende eisen stelden, maakte Shell bekend diverse onderdelen van Fletcher te zullen afstoten. Het betreft een keten tankstations, drie raffinaderijen, oliedepots en enkele andere kleinere olievelden.

Shell motiveerde deze beslissing toen al door zelf te wijzen op zijn positie op de Nieuw-Zeelandse markt, die anders te dominant zou worden.

Fletcher Challenge is onder meer actief in bosbouw en bouwnijverheid. De verkoop van de energiedivisie past in de plannen van het bedrijf, dat zich wil concentreren op de twee andere activiteiten. Het ligt in de bedoeling dat de bouwdivisie een afzonderlijke beursgang maakt.