Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de Antillen. Steeds meer Antillianen zoeken hun toevlucht in Nederland. Armoede, drugs, corruptie en criminaliteit ontwrichten de samenleving. De politie kampt met een personeelstekort en is niet in staat het tij te keren. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Geheel gewijd aan de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen met reportages uit de hoofdstad van Florida Tallahassee en commentaar van Amerika-deskundige Willem Post. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. De verkiezingsstrijd in de VS en een gesprek over de komst van kindervriend Sint Nicolaas. Ned.3, 22.30-22.57u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprek met Herman Koch over zijn boek Eten met Emma en een optreden van Manuëla Kemp. RTL4, 22.45-23.45u.

Studio sport, na elven. O.a. Anthonie Kamerling en Cas Jansen over de sportieve komische serie All Stars, die genomineerd is voor een Emmy Award. Ned.2, 23.02-23.45u.

Bijker. De 48-jarige hoogleraar filosofie Wil Derkse praat over de schoonheid van de eenvoud, een thema waarop hij promoveerde. Ned.2, 0.05-0.50u.

KUNST & MUZIEK

Corton & The Beatles. Zie TV-vooraf. RTL5, 20.00-20.30u.

Stardust. De Amerikaanse acteur Morgan Freeman vertelt over zijn nieuwe film Nurse Betty en Henry Bumstead over zijn werk als art director van de films Space Cowboys, Vertigo en The Sting. Ned.3, 23.07-23.35u.

FILM

Sibling Rivalry (Carl Reiner, 1990, VS). Zouteloze doktersgrappen larderen plichtmatige zwarte situatiekomedie waarin Kirstie Alley opgescheept zit met onwillig lijk. Net5, 20.30-22.05u., met reclame.

Air Force One (Wolfgang Petersen, 1997, VS). Door Duitser geregisseerd staaltje Amerikaans patriottisme laat Harrison Ford de held uithangen als deugdzame president die het heft in handen neemt als zijn presidentiële vliegtuig wordt gekaapt door terroristen onder leiding van Gary Oldman. Met Glenn Close als vice-presidente. SBS6, 20.30-23.10u., met reclame & nieuws.

. Honeymoon in Vegas (Andrew Bergman, 1992, VS). Schuimende lichtgewicht komedie wekt herinneringen aan Preston Sturges en Mel Brooks. Inzet van cynisch scenario over echt en onecht, bluf en eerlijkheid is het voorgenomen huwelijk tussen privé-detective Nicolas Cage en onderwijzeres Sarah Jessica Parker. VRT, 21.45-23.23u.

Magical Mystery Tour (George Harrison e.a., 1967, Engeland). Met archiefbeelden van optredens. Zie ook TV-vooraf. RTL5, 22.00-23.00u., met reclame.

. Dead Presidents (Albert & Allen Hughes, 1995, VS). De tweeling die eerder Menace II Society afleverde, volgt in een rauwe, gewelddadige, op onderdelen uiterst verdienstelijke kroniek een zwarte jongeman uit The Bronx van eind jaren zestig (Larenz Tate), die in Vietnam traumatische ervaringen opdoet. Veronica, 22.05-0.15u., met reclame.

Death and the Maiden (Roman Polanski, 1994, VS/Frankrijk/Engeland). Polanski's verfilming van het politiek-psychologische toneelstuk van de Chileen Ariel Dorfman (bij ons gespeeld door het Ro-theater) opende het Filmfestival Rotterdam van 1995 en werd zuinigjes ontvangen als een onwaarachtige thriller over een vrouw (Sigourney Weaver) die in een Zuid-Amerikaans land een man (Ben Kingsley) gijzelt in wie zij de arts meent te herkennen die haar vijftien jaar eerder martelde en verkrachtte. Canvas, 22.55-0.35u.

. The Birds (Alfred Hitchcock, 1963, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 23.00-1.05u., onderbroken door reclame.

Hard Justice (G. Yaitanes, 1995, VS). Vakkundige film. Agent gaat undercover in een gevangenis vol rivaliserende criminelen en hard-boiled bewakers. SBS6, 23.10-0.45u., met reclame.

Gadjo dilo (Tony Gatlif, 1998, Frankrijk). Mengeling van warm exotisme en politiek-correct medelijden met het lot van de Roemeense zigeuners maakte deze film van de regisseur van Les princes op menig festival tot publiekslieveling. Titel (`gekke vreemdeling') verwijst naar Franse jongeman die in een zigeunerdorp liedjes wil vastleggen op cassettebandjes. Authentiek, ongeromantiseerd maar ook boordevol clichés, compleet met huilende zigeunerkinderen. Ned.3, 23.35-1.15u.

The Favor (Donald Petrie, 1994, VS). Brad Pitt speelt bijrol in povere komedie waarin getrouwde Jane Kozak aan Elizabeth McGovern vraagt om Ken Wahl te versieren. Ned.1, 23.50-1.28u.

Nostradamus (Roger Christian, 1994, VS/Eng./Duitsl.). Drabbige quasi-biografie van Michel de Nostredame (1503-1566) volgt nauwgezet de door zijn moderne volgelingen gepropageerde versie van zijn leven: een vooruitstrevend geneesheer die zich door zijn verbondenheid met de natuur kon ontpoppen tot een visionair renaissancefiguur. Met Rutger Hauer als mystieke monnik. RTL4, 0.05-2.20u., met reclame.

Johnny Come Lately (William K. Howard, 1943, VS). James Cagney speelt hoofdrol in tragikomedie over journalist die in provinciestadje oude redactrice helpt in strijd tegen corruptie van politici. Morgen, BBC2, 7.25-9.00u.

. The Little Princess (Walter Lang, 1939, VS). Ouderwets smakelijke adaptatie van het jeugdboek van Frances Hodgson Burnett en de zesentwintigste film van Shirley Temple, die toen 11 jaar oud was en op het toppunt van haar roem verkeerde. In afwachting van haar rijke vader is ze ondergebracht op een chique kostschool. Dan komt het bericht dat vader bankroet gesneuveld zou zijn. Morgen, SBS6, 11.25-13.00u., met reclame.

Nagesynchroniseerd: The Comedians (Peter Glenvillem 1967, VS). ARD, 0.35-2.55u.; Une étrange affaire (Pierre Granier-Deferre, 1981, Frankrijk). ZDF, 0.35-2.10u.