Saddam krijgt Boeing cadeau

Een lid van de koninklijke familie van Qatar heeft Irak een Boeing 747 cadeau gedaan als blijk van solidariteit met de Iraakse president Saddam Hussein en de gewone Irakezen.

Het toestel, dat gisteren met de gever aan boord op de luchthaven van Bagdad arriveerde, werd cadeau gedaan door sjeik Hamad bin Ali bin Jabr al-Thani, die de vliegtuigleasemaatschappij Gulf Falcon leidt. Sjeik Hamad sprak tegenover verslaggevers in Bagdad van ,,een bescheiden present'' dat ,,mijn werkelijke liefde voor Irak en zijn leiderschap weerspiegelt''. Saddam op zijn beurt heeft besloten het toestel aan te bieden aan de nationale luchtvaartmaatschappij, Iraqi Airways.

Irak is sinds het 1990 het buurland Koeweit bezette voorwerp van een handelsembargo van de Verenigde Naties. Maar het daarbij inbegrepen verbod om van en naar Irak te vliegen wordt de laatste weken in hoog tempo uitgehold via een gestage stroom `humanitaire' vluchten naar Bagdad, die inmiddels een steeds zakelijker karakter krijgen. Iraqi Airways, dat sinds de afkondiging van een militair vliegverbod boven het noorden en zuiden van het land in 1991 niet meer vloog, heeft tegelijk zijn binnenlandse vluchten hervat in een campagne om ook de zogeheten no-fly zones te onttakelen.

Sjeik Hamads onderneming, die niet alleen vliegtuigen least maar ook commerciële vluchten uitvoert en onderhoudsdiensten aanbiedt, gaat nu een kantoor in Bagdad openen om vluchten van en naar Irak te organiseren.