Roeibond wil uitleg

De Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) wil duidelijkheid van de wereldroeifederatie FISA over het dopinggeval van olympisch kampioen Agostino Abbagnale uit Italië. Die bleek positief tijdens een out-of-competition bloedcontrole. Hij won later goud in Sydney met de Italiaanse dubbelvier. Nederland won zilver.

Bij Abbagnale werd het gebruik van groeihormonen vastgesteld. Tijdens de Spelen werd hij niet betrapt op gebruik van doping. Het groeihormoon is niet aantoonbaar in urinemonsters. De FISA heeft in de reglementen opgenomen dat bij de eerste dopingovertreding een levenslange schorsing kan worden uitgesproken.

Bij vier andere olympische kampioenen uit Italië werd in een eerder stadium ook het gebruik van groeihormomen vastgesteld. Onder hen bevindt zich de Italiaanse wielrenster Antonella Bellutti, die op de baan van Sydney de Nederlandse Leontien van Moorsel versloeg op het onderdeel puntenkoers. De nationale wielrenunie (KNWU) heeft nog geen standpunt ingenomen.