Ramsj

David Quammen: Het lied van de dodo

Gebonden, Atlas 1998, van ƒ79,90 voor ƒ35,- Steven Sterk Utrecht.

`Een mengeling van eersteklas wetenschapsjournalistiek en superieure reisliteratuur', schreef een recensent over dit indrukwekkende boek dat oorspronkelijk in het Engels verscheen onder de titel The song of the Dodo. Island Biogeography in an Age of Extinctions. Het is het verslag van een wereldwijde speurtocht (onder andere op Madagascar, Mauritius, Tasmanië en de Indonesische eilanden) naar de verspreiding van diersoorten en de evolutionaire geschiedenis die aan die verspreiding ten grondslag ligt.

Michael Schmidt: Lives of the poets

Gebonden, Weidenfeld & Nicolson 1998, van ƒ91,75 voor ƒ34,95. Het Martyrium Amsterdam.

Meer dan tweehonderdvijftig Engelstalige dichters komen aan de orde in dit naslagwerk van bijna duizend pagina's. De opzet is chronologisch: vanaf de Engels/Normandische dichters Robert Manning of Brunne en John Barbour (tegenwoordig door niemand meer gelezen, aldus Schmidt, `apart from school children who endure their ``distinctive heritage' being rammed down their throats') tot aan Seamus Heaney, Les Murray en Paul Muldoon.

Tim Dale: Harrods, a palace in Knightsbridge

Gebonden, Harrods Publications 1995, van ƒ147,90 voor ƒ49,90. The English Bookshop Amsterdam.

Vrolijk, uitbundig geïllustreerd boek over het beroemde Londense warenhuis Harrods, gevestigd in het even beroemde neorenaissance paleis in Brompton Road. Het begon allemaal in 1860 toen Charles Harrods de noodlijdende kruidenierszaak van zijn vader overnam en vervolgens, onder het motto `Omnia Omnibus Ubique' (Alles voor Iedereen Overal), de basis legde voor het huidige winkelimperium waar de klant naar verluidt zelfs een levensechte olifant kan bestellen.

Alison Weir: The princess in the tower

Paperback, Ballantine Books 1992, van ƒ44,80 voor ƒ12,50. The American Book Center Amsterdam.

Historische `whodunit' die een antwoord tracht te geven op de vraag die Engeland al eeuwenlang in twee kampen verdeelt: is Richard III nu wel of niet schuldig aan de moord in 1483 op zijn twee jonge neven, Edward V en diens broer Richard, Duke of York? Ja, hoogstwaarschijnlijk wel, luidt de conclusie van Weir aan het eind van haar spannende reconstructie. Ook ander werk van de schrijfster ligt bij The American Book Center: The children of Henry VIII, The six wives of Henry VIII en The life of Elizabeth I. Van ƒ44,80 voor ƒ12,50 per deel.

Harry Mulisch: De verhalen 1947-1977

Paperback, De Bezige Bij 1981 (tweede druk), van ƒ85,- voor ƒ29,90. Steven Sterk.

`De verhalen dwingen bewondering af, niet alleen door de grote gevarieerdheid van onderwerpen die in de verschillende verhalen vaak verbluffend worden uitgewerkt, maar vooral door de continuïteit die de verhalen onder de oppervlakte met elkaar verbindt', oordeelde Frans de Rover destijds over deze bundel. Met Tussen hamer en aambeeld uit 1952 en de befaamde reeks korte verhalen over de heer Tiennoppen (Het mirakel). Het boek besluit met het sterke drietal De grens, Symmetrie en Oude lucht uit 1977.

Victor Stevenson: Woorden, een geïllustreerde geschiedenis van de westerse talen

Gebonden, De Lantaarn 1998, van ƒ49,90 voor ƒ14,90. De Slegte.

De herziene uitgave van een boek dat oorspronkelijk (1984) verscheen onder de titel Atlas van de Europese talen. In een kleine tweehonderd pagina's – vol schema's en tabellen – geeft Stevenson een vlot geschreven, populair-wetenschappelijk overzicht van de Europese talen en hun geschiedenis. Daarnaast aandacht voor de ontwikkeling van het alfabet, en de herkomst van tientallen woorden, waaronder de oudste afzonderlijke vogelnaam: het vijfduizend jaar oude `g(h)ans'.

Martin Gilbert: The boys; the story of 732 young concentration camp survivers

Paperback, Henry Holt 1997, van ƒ45,90 voor ƒ16,90. De Boekenmarkt Den Haag.

Het aangrijpende relaas van ruim zevenhonderd Poolse en Hongaarse joden (voornamelijk mannen) die als teenagers in de Duitse concentratiekampen terechtkwamen. Stap na stap krijgen de `nightmare years' gestalte: vanaf de eerste gettovorming en razzia's, de deportatie naar de kampen en het leven aldaar, tot aan de dodenmarsen aan het slot van de oorlog en de uiteindelijke bevrijding.

Maryan Ainsworth (ed.): From Van Eyck to Bruegel; early Netherlandish painting in The Metropolitan Museum of Art

Gebonden, Abrams 1998, van ƒ195,- voor ƒ75,- Premsela Amsterdam.

Fraaie catalogus met de afbeeldingen en beschrijvingen van meer dan honderd meesterwerken uit de tijd van de `noordelijke renaissance'. Onder andere over het kunstbedrijf, de geschiedenis van de schilderijen (compleet met de bedragen die diverse Amerikaanse olie- en spoorwegmagnaten voor de werken neertelden), en uiteraard over de schilders zelf: Campin, Van der Weyden, David, Memling en Gossart, om er enkele te noemen.

    • Henk Lagerwaard