`Praten over namen is gevaarlijk'

Het is nog niet duidelijk wie de nieuwe bondscoach wordt van de nationale volleybalploeg. ,,Er wordt een gevaarlijke discussie gevoerd over mijn opvolging'', meent oud-bondscoach Toon Gerbrands.

Het is een pikant detail dat Toon Gerbrands de felle discussies over zijn opvolger bij de Nederlandse volleybalploeg sinds eergisteren volgt in de rol van clubcoach. Maar toeval is het niet dat de 43-jarige Haarlemmer werd ingelijfd door zijn oude club Piet Zoomers/Dynamo, waar technisch-directeur Paul van Sliedrecht een scherpe oppositie voert tegen het volgens hem ,,absurde beleid'' van de Stichting Top Volleybal Nederland.

Bij de Hoekse en Kabeljauwse twisten in het Nederlandse volleybal staan twee kampen al ruim een decennium tegenover elkaar. De aanhangers van het oude Bankras-model van Martinus worden vertegenwoordigd door TVN-bestuurslid Frits Suèr en Jong Oranje-coach Bert Goedkoop, die door TVN-adviseur Toon van de Burght zelfs de `meesteropleider' wordt genoemd. Bij Dynamo in Apeldoorn verzet Van Sliedrecht zich al jaren tegen de arrogantie in het westen, waar ,,ze niet schijnen te weten dat elders in Nederland ook capabele trainers rondlopen''.

Al tijdens de Spelen in Sydney sprak Suèr zijn voorkeur uit voor Harry Brokking als opvolger van Gerbrands bij de Nederlandse mannenploeg. Maar de oud-international, die zichzelf maandag in de Volkskrant `een garantie voor succes' noemde, heeft zijn verleden bij de nationale ploeg tegen zich. ,,Uit pure frustratie over de ontmanteling van Martinus pusht Suèr nu zijn oude vrienden'', constateert Van Sliedrecht. ,,Weet niemand bij TVN dat onze assistent-coach Jan Posthuma een geschikte kandidaat zou zijn? Uit de mond van Suèr hoor ik alleen namen uit het verleden. Je moet Peter Blangé eens horen over de methodieken van vader en zoon Selinger. Die zijn niet meer van deze tijd.''

Van Sliedrecht verwijt Suèr dat hij al tijdens de finale van de World League heeft getracht Gerbrands te lozen bij het Nederlandse team. ,,Het was walgelijk te zien hoe de bestuursleden van TVN daar met Gerbrands omgingen'', zegt Van Sliedrecht. ,,Het ergste is nog dat Suèr zich vier jaar lang niet bij het volleybal heeft laten zien. Maar toen voorzitter Paul Schaling bij TVN vertrok, maakte Suèr handig gebruik van het machtsvacuüm bij de stichting. Ik hoop niet dat Suèr voor de knowhow bij TVN moet zorgen. Zo netjes gaan ze niet met mensen om. Ik heb begrepen dat onze speler Justin Sombroek een half jaar op zijn geld van TVN heeft moeten wachten, omdat hij door de ziekte van Pfeiffer niet met het Nederlandse team kon spelen. Wij betaalden hem wel door.''

Voor Gerbrands rolde Van Sliedrecht bij Dynamo graag de rode loper uit, nadat hij Appie Krijnsen al voor het begin van het seizoen had ontslagen. ,,Ik ben tenminste eerlijk geweest'', stelt Van Sliedrecht. ,,Appie is een prima kerel om een pot bier mee te drinken. Maar als coach voegde hij niets toe aan het team, hij is gewoon te licht bevonden. Samen met assistent Adri de Wilde heb ik het team samengesteld, want Krijnsen kende geen enkele speler. Bovendien miste ik de passie voor het volleybal bij hem. Hij ging tijdens de finale van de World League met vakantie, dat zegt genoeg. Ik ben ervan overtuigd dat Gerbrands deze ploeg naar de top brengt, want wij twijfelen niet aan zijn capaciteiten.''

Op zijn beurt constateert Gerbrands dat in de polemiek over zijn opvolger bij het Nederlandse team ,,louter over namen wordt gesproken''. En dat leidt tot een gevaarlijke discussie, meent de oud-bondscoach. ,,Nu beweert ook Harry Brokking dat hij een uitstekende bondscoach zou zijn. Maar volgens mij zal geen enkele topcoach het Nederlandse team gaan begeleiden, zolang TVN geen programma heeft ontwikkeld. Toen ik in 1996 aantrad, bestond in elk geval het concept voor de Road to Sydney. Nu weet ik niet eens of TVN de Nederlandse teams wel in `Athene' wil krijgen of dat het pas op de plaats wil maken. De discussie moet niet gaan over namen, maar over het te voeren beleid.''

Met een vijfde plaats in Sydney presteerde Gerbrands met Nederland maximaal. Toch voelde de nieuwe trainer van Dynamo zich door TVN als oud vuil behandeld. Tot zijn grote ergernis werd hij – evenals Pierre Matthieu, zijn collega bij het vrouwenteam – door TVN opzij geschoven, omdat de stichting niet verder wilde met coaches die door hun werkgever tijdelijk werden gedetacheerd. ,,Een schandalig argument'', betoogt Gerbrands. ,,Ik was de goedkoopste bondscoach uit de geschiedenis van het Nederlandse volleybal, omdat mijn salaris door Rijkswaterstaat werd betaald.''

Annemarie Jorritsma, destijds minister van Verkeer en Waterstaat, verzekerde Gerbrands nog dat haar ministerie alleen de kosten voor het uitlenen van de bondscoach aan TVN in rekening zou brengen. ,,En met de toenmalige TVN-voorzitter Schaling heb ik het kortste gesprek ooit over geld gevoerd'', zegt Gerbrands. ,,Daarom doet het pijn dat mijn detachement nu tegen me wordt gebruikt. Maar ik voel me niet beschadigd. Ik geef regelmatig lezingen, omdat het bedrijfsleven zich graag spiegelt aan het management bij het Nederlandse volleybalteam. Al zou ik daar nu niet instappen, omdat de toekomst zo onduidelijk is.''

    • Robèrt Misset