Pas verschenen

Literatuur

Yann Andréa: Die liefde (Cet amour-là). Vert. Frans van Woerden, 160 blz. ƒ32,90

Autobiografische roman waarin de homoseksuele Yann Andréa (1952) zijn relatie met de Franse schrijfster Marguerite Duras (1914-1996) weergeeft. Margot Dijkgraaf over Cet amour-là: `Het boek geeft een indringend beeld van een obsessieve, onmogelijke liefde tussen twee mensen wier relatie zo verstikkend was en wier universum zo gesloten, dat je zelfs als lezer behoefte krijgt aan frisse lucht. Het is prachtig geschreven. Maar niet anders te lezen dan als een mooi annex bij het unieke oeuvre van Duras.' (Boeken 21.1.00)

John Bayley: Iris en haar wereld (Iris and Her Friends). Vert. Babet Mossel, De Bezige Bij, 347 blz. ƒ39,90

`Het schrijven over Iris was een manier om haar te eren', zegt John Bayley in een interview (CS 8.10.99) over zijn overleden vrouw, de Britse filosoof en romancière Iris Murdoch (1998). Tweede boek – na Iris: A Memoir – waarin Bayley verslag doet van de ziekte (Alzheimer) van zijn vrouw. Zoals de ondertitel `A Year of Memories' suggereert, concentreert Bayley zich op het laatste jaar van Murdochs leven.

Luuk Gruwez: Dieven en geliefden. De Arbeiderspers, 73 blz. ƒ29,95

Zes jaar na Vuile manieren een nieuwe poëziebundel van Luuk Gruwez (1953). Over het werk van de Belgische uitvinder-kunstenaar Panamarenko dichtte hij: `Er zijn heel tedere machines nodig/ om op een mooie dag naar nergens te vliegen/ Propellers, buizen, bouten zijn er nodig,/ het vallend blad van een plataan,/ misschien het oorsmeer van een kind'

Marek Halter: De geheimen van Jeruzalem (Les mystères Laffont). Vert. Théo Buckinx, De Prom, 412 blz. ƒ49,95

Derde roman over Jeruzalem van de Franse romancier Marek Halter (1936). Een schrijver vindt een negenhonderd jaar oud manuscript van een van zijn voorvaderen en leest hierin een oproep om naar Jeruzalem te gaan. Halter over zijn roman: `Ik heb het geschreven alsof het mijn laatste boek was. Ik heb alles tegelijk gegeven: mijn liefde voor mijn vader en voor mijn moeder, mijn liefde voor het schrijven, voor kennis van het verleden, voor een stad, Jeruzalem'.(Boeken 19.3.99)

Peer Wittenbols: Slaapschuld. De Arbeiderspers, 76 blz. ƒ31,95

`Als dit mijn buitenkant is/ Dan heb ik het koud/ Is dit iets anders/ Dan ben ik bang'. De dichtbundel beschrijft de laatste zeven uren van een oude vrouw. Stervend op de grond overdenkt zij haar leven. Poëziedebuut van toneelschrijver/regisseur Peer Wittenbols (1965).

Non-fictie

J. Buisman: Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen. Onder redactie van A.F.V. van Engelen. Deel 4; 1575-1675. Van Wijnen, 767 blz. ƒ69,50

In dit vierde deel van deze serie belandt de lezer in de zogeheten Kleine IJstijd. Buisman reconstrueert aan de hand van uiteenlopend bronnenmateriaal de weersomstandigheden van dag tot dag. Dat levert een schouwspel op van stormen, overstromingen, bevroren rivieren, hagelbuien en ook weer stralende zomers: het decor van de opstand tegen Spanje.

P.J.H. Ubachs: Handboek voor de geschiedenis van Limburg. Verloren, 544 blz. ƒ85,-

Leesbare samenvatting van de Limburgse geschiedenis, verdeeld in zes periodes waarbinnen politieke, kerkelijke en maatschappelijke veranderingen aandacht krijgen. Handig zowel voor onderzoekers als voor het brede geïnteresseerde publiek.

Ian Kershaw: Hitler 1936-1945: Vergelding. Vertaald uit het Engels door Margriet Agricola, Margreet de Boer e.a. Het Spectrum, 1200 blz. ƒ105,- (geb.)

Het slot van Ian Kershaws monumentale, tweedelige Hitler-biografie. De Britse, empirisch georiënteerde historicus Kershaw ontdoet Hitler van zijn mythologie en plaatst hem, met zijn obsessies, in zijn tijd. `Kershaw laat zien hoe de vernietiging van het jodendom en de onvermijdelijke oorlog om `levensruimte' in het oosten een samenhangende obsessie werden voor Hitler.' (Paul Scheffer, Boeken 6.10.2000)

Bart van der Boom: Atoomgevaar? dan zeker B.B. De geschiedenis van de Bescherming bevolking. Sdu, 400 blz. ƒ55,-

De opkomst en ondergang van de BB, beschreven door de Leidse historicus Bart van der Boom, die eerder onder andere Den Haag in de Tweede Wereldoorlog publiceerde. De BB werd in 1952 opgericht om de Nederlanders te beschermen tegen de gevolgen van een derde wereldoorlog. Conclusie: `De BB was [...] opgezadeld met een onmogelijke opdracht. Dat ze die met weinig succes vervulde, mag nauwelijks verbazen.'

Ali Eddaoudi: Hollandse nieuwe. Drie generaties Marokkanen aan het woord. Ad Donker, 196 blz. ƒ34,90

Aan de hand van tien interviews geeft Ali Eddaoudi, die eerder publiceerde over Marokkaanse jongeren, een beeld van drie generaties Marokkaanse mannen en vrouwen in Nederland. Ervaringen van onder anderen een 24-jarige vrouw die vecht voor haar emancipatie, een jonge man die zich na een criminele periode bekeert tot de islam, en een 53-jarige moeder die vertelt over haar komst naar Nederland in het kader van gezinshereniging.