Nominaties Whitbread Prijs

Harry Potter, de literaire tovenaarsleerling, is er niet in geslaagd zich te nomineren voor de Whitbread Book Awards. De Whitbread én de vorige week toegekende Booker Prize zijn de twee meest prestigieuze Britse boekenprijzen. J.K. Rowlings vierde deel in de serie met zijn avonturen, Harry Potter and the Goblet of Fire, was volgens een van de juryleden `simpelweg niet goed genoeg'. Hoge ogen gooit Heaven Eyes van David Almond over drie kinderen die uit een Londens tehuis ontsnappen.

Kinderboeken is een van de vijf categorieën waarin op 4 januari een prijs wordt toegekend ter waarde van 3.500 pond (13.000 gulden). De andere zijn romans, debuutromans, poëzie en biografie. Op 23 januari wordt een algehele winnaar aangewezen, die 22.500 pond krijgt. Onder de genomineerde romanschrijvers bevinden zich Kazuo Ishiguro (When We Were Orphans) en Matthew Kneale (English Passengers), beide ook genomineerd voor de Booker Prize die naar Margaret Atwood ging. Onder de genomineerde biografieën is Hitler 1936-1945; Nemesis van Ian Kershaw, die zaterdag in deze krant werd geïnterviewd.