NEC wacht duel tegen Feyenoord na zege op Sparta

NEC heeft zich als laatste voetbalclub geplaatst voor de achtste finales van het nationale bekertoernooi. De revelatie van dit seizoen won voor eigen publiek met 3-1 van Sparta. De spelers van NEC konden zich in de tweede helft sparen voor de komende competitiewedstrijd tegen Feyenoord, dat gisteravond bij de bekerloting ook werd gekoppeld aan NEC. Beide ontmoetingen worden in De Goffert gespeeld.

De bekerwedstrijd tegen Sparta was een herhaling van het competitieduel van afgelopen zondag. In Rotterdam behaalde NEC een simpele 2-0 zege. Daarmee bleef de ploeg van trainer Neeskens ongeslagen in de eredivisie. De succesvolle reeks leidde niet tot een grote supportersschare tegen Sparta. Een dag na de viering van het eeuwfeest, met een jubileumwedstrijd tegen oud-internationals, kwamen slechts vierduizend toeschouwers opdagen. NEC speelde tegen Sparta in een nieuw tenue: wit met rood-groen-zwarte horizontale banen.

Vier dagen na de voetballes op Spangen waren de krachtsverhoudingen niet gewijzigd. NEC nam binnen negen minuten een 2-0 voorsprong en verzuimde het kwaliteitsverschil verder in cijfers uit te drukken. De openingstreffers van Zonneveld en Ax waren het gevolg van dekkingsfouten in de verdediging van Sparta. Eerst kreeg Zonneveld alle ruimte keeper Kooiman te passeren na een combinatie met Hristov. Even later kon de ongedekte Ax de bal na een voorzet van Collen simpel in het Rotterdamse doel tikken.

Na de flitsende beginfase liet NEC de tegenstander op adem komen. Halverwege de eerste helft schoot de Spartaan Elkhattabi de bal op de paal. In de rebound zorgde Langerak voor de tegentreffer van Sparta, dat zonder de Deense middenvelder Nielsen aan de wedstrijd was begonnen.

In het begin van de tweede helft lieten de Spartanen Marbus en Monteiro kansen op de gelijkmaker onbenut. NEC kwam verder niet in de problemen. In de slotfase maakte de Macedoniër Hristov aan alle onzekerheid een einde. Hij kreeg de bal per ongeluk tegen zijn hoofd en maakte zijn reputatie van goaltjesdief waar. De bonkige spits heeft in de competitie al elf keer gescoord voor NEC. De meeste treffers kwamen in samenwerking met De Gier tot stand.