Letterkundig museum verwelkomt Querido-archief

136 strekkende meter, ofwel een `behoorlijke vrachtwagen': zo groot was het archief dat uitgeverij Querido onlangs aan het Letterkundig Museum in Den Haag schonk. Het archief bevat onder meer productiekaarten van door Querido uitgebrachte boeken en ongepubliceerde brieven van auteurs als Hella Haasse, Gerrit Kouwenaar en Annie M.G. Schmidt. De stukken zijn van na 1945: alles van voor die tijd is in de oorlog verloren gegaan. Querido stuurde al langer delen van het `productie-archief' (drukproeven in verschillende stadia) naar het museum, en originele manuscripten wanneer auteurs die niet zelf wilden hebben. De reden dat nu ook de correspondentie verhuist is `puur ruimtegebrek', aldus Querido-directeur Ary Langbroek. ,,Het stond allemaal in een kelder een paar huizen verderop, en daarvan werd ons de huur opgezegd. In onze eigen drie panden kunnen we het niet kwijt.''

Het Letterkundig Museum verwelkomt correspondentiearchieven als dat van Querido met open armen. ,,Er zitten vaak interessante dingen bij'', weet directeur Anton Korteweg. ,,Uit de productiearchieven valt veel minder te halen. Een betrokken uitgever onderhoudt goede relaties met zijn auteurs. Mensen als Geert Lubberhuizen, Bert Bakker en Geert van Oorschot, van wie we hier ook de brieven hebben, correspondeerden met hun auteurs over veel meer dan alleen de kleur van een omslag.'' Het archief van Querido zal door het museum `met voorrang worden behandeld'. Voor het catalogiseren wordt zonodig iemand van buiten ingehuurd. Als dat is klaar is, kan elke geïnteresseerde aan de uitgeverij toestemming vragen om de stukken in te zien. Korteweg: ,,Sommige brieven bevatten misschien kribbigheden of liefdesgeschiedenissen die men liever niet openbaar wil maken.''

    • Sandra Heerma van Voss