Krantenmakertjes op het web

Op scholen wordt veel gebruik gemaakt van educatieve software om het de leerkrachten gemakkelijker te maken of als aanvulling op de klassikale les. En het succes is gegarandeerd: leerlingen verdringen zich voor de beeldschermen om zich te verliezen in de als spelletjes vermomde taal- en rekenoefeningen. Vorige week maakte Maku/Compukids de prijzen bekend voor de beste kindersoftware. Meer dan 200 Nederlandstalige cd-roms, die het afgelopen jaar zijn verschenen, werden beoordeeld op kwaliteit en educatieve aspecten.

Uitgeverij Zwijsen uit Tilburg viel twee keer in de prijzen. In de rubriek Leren (6 t/m 9 jaar) is de jury zeer lovend over Het grote maan roos vis spel. Het is een goed spel om thuis te leren lezen en het sluit aan bij op scholen gebruikte leesmethodes. Deze digitale bijles voor thuis wordt door kinderen als spel ervaren. Zij kunnen een uil redden door leesspelletjes te doen. Snelheid en behendigheid spelen een belangrijke rol, al moet je wel heel lang doorspelen voordat je voldoende punten hebt om de uil te redden.

Dit is meteen het bezwaar tegen cd-roms, ook de educatieve. Het kluistert kinderen aan het scherm en ze sluiten zich af voor wat er om hen heen gebeurt. Dat bezwaar geldt minder voor de, eveneens van Zwijsen afkomstige, winnaar in de rubriek vernieuwende software. Zwijsen ontwikkelde drie Kinderkr@nten voor verschillende leeftijdsgroepen. Wekelijks verschijnen een jaar lang op internet nieuwe vullingen voor de kranten. Het programma blijft daardoor niet alleen actueel maar brengt ook een soort jeugdjournaal de kamer in. Het nieuws gaat niet over de Amerikaanse presidentsverkiezingen maar over ijsberen en baby-ijsberen. Via hetzelfde programma kunnen de gebruikers veilig chatten (een ouder is nodig om codes in te voeren voordat het kind het net op kan) met andere `krantenmakers' waardoor het ook een beetje lijkt op een gezelschapsspel.

Natuurlijk ontwikkelt niet alleen Zwijsen educatieve software. Zo maakt Halloween (Ravensburger) cd-roms voor `poppenmoeders' en voor 3 tot 7-jarigen die met Richard Scarry, bekend van de gelijknamige kinderboeken, de Bezigstad bezoeken. Volgens de makers leren kinderen aan de hand van tekenfilmpjes en puzzels onthouden, spellen, tellen en logisch denken.

De allerkleinste computergebruikers (tot 3 jaar) zijn nog altijd aangewezen op Nijntje. Maar gelukkig heeft Bruna's konijn sinds kort gezelschap gekregen van Pingu. Deze pittige pinguin, bekend van de televisieserie, leidt kinderen rond door zijn wereld van ijsglibberen op de Noordpool. Alweer een leer-cd-rom met letters en cijfers, maar nu eentje die ook zeer vermakelijk is voor ouders. Alle figuren en onderwerpen die op de cd-roms voorkomen, staan ook op de klassieke memory-kaartjes die nog gewoon als spel in de winkel te koop zijn. Een kolobri, een spin, een stad, een huisje, een pop, een moeder en zelfs een pinguin. Kinderen `leren' van memory beelden te onthouden, beelden te combineren en de gewonnen paren te tellen. Daarbij leren ze verlies te incasseren in een limonadedrinkend gezelschap. En hopelijk weten de ouders dan bij ieder plaatje een vraag of een verhaal.

De liedjesspeeltuin 4 (Universal Songs) ƒ24,95. Het grote maan roos vis spel (Zwijsen Tilburg), voor Windows 95/98 en Mac, ƒ39,95. Kiddiekr@nt 5+, Kidskr@nt 7+ en Kanjerkr@nt 9+ (Zwijsen Tilburg), voor Windows 95/98 en Mac, ƒ49,95. Richard Scarry's Mijn grote Doe en Leer cd-rom (Halloween), voor Windows 95/98 en Mac, ƒ49,95. Pingu (VNU Interactive Media BV), voor Windows 95, ƒ49,95.

    • Margot Poll