Kouchner op termijn weg uit Kosovo

De VN-bestuurder van Kosovo, Bernard Kouchner, stapt binnen afzienbare tijd op. Secretaris-generaal Kofi Annan is inmiddels begonnen aan het zoeken naar een opvolger.

Kouchner zelf gaf gisteren in New York aan op termijn zijn functie te zullen opgeven door de Veiligheidraad van de VN te vertellen dat het jaarlijkse verslag dat hij gisteren uitbracht, zijn laatste is als chef van UNMIK (het VN-bestuur in Kosovo). Later zei hij tegen journalisten dat hij blijft tot Annan een opvolger heeft gevonden. ,,Ik wil niemand in verlegenheid brengen met een abrupt ontslag.''

In de wandelgangen van de VN circuleert de naam van de Britse liberaal-democraat Paddy Ashdown als belangrijkste kandidaat voor de opvolging van de Franse UNMIK-chef. Ashdown, die aan zijn laatste termijn als Lagerhuislid bezig is, werd al als potentieel chef van UNMIK genoemd voordat Kouchner in juli vorig jaar de baan kreeg.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Richard Holbrooke zei gisteren niet te geloven in een afscheid van Kouchner; de Fransman zou al eerder hebben laten weten te willen opstappen en – zo zei Holbrooke gisteren tijdens de bijeenkomst van de Veiligheidsraad – ,,we hebben uw leiderschap en hulp nodig''.

In zijn laatste verslag aan de Veiligheidsraad riep Kouchner gisteren op tot het houden van parlementsverkiezingen in Kosovo. Die zouden binnen enkele maanden moeten worden gehouden, ,,mogelijk in de lente''. Volgens hem wordt de kwestie van parlementsverkiezingen dringend nu eind oktober gemeenteraadsverkiezingen zijn gehouden en ,,de Kosovaren steeds meer medeverantwoordelijkheid krijgen bij het bestuur van Kosovo''.

Tegelijkertijd maakte Kouchner duidelijk ,,in geen geval'' te zullen meewerken aan de organisatie van verkiezingen in Kosovo voor de Kosovaarse zetels in het Servische parlement op 23 december. Kouchner voerde ,,technische redenen'' aan. Na bezwaren van de Russische ambassadeur in de Veiligheidsraad beloofde Kouchner alsnog ,,te zullen kijken wat kan worden gedaan''.

Strikt formeel maakt Kosovo nog altijd deel uit van Servië en van de Joegoslavische federatie; verkiezingen voor een eigen parlement kunnen worden geïnterpreteerd als een vorm van tornen aan die veronderstelling door het VN-bestuur. Dat geldt ook voor de weigering van Kouchner, mee te werken aan de Servische parlementsverkiezingen voor zover ze in Kosovo worden gehouden.