Koersval zit KPN dwars

De aanhoudende koersdaling van het aandeel KPN zit de uitgifte van nieuwe aandelen vandaag dwars. Vanochtend zakte de prijs van het aandeel onder de 18 euro. Sinds december 1998 heeft het aandeel niet zo laag gestaan.

De uitgifteprijs van de nieuwe aandelen is gebaseerd op de slotkoersen van het aandeel op de beurzen van Amsterdam en New York. Met een lage uitgifteprijs zal KPN meer nieuwe aandelen uit moeten geven om het minimale streefbedrag van 4 miljard euro (8,8 miljard gulden) binnen te halen. Hierdoor verwatert de winst extra voor de bestaande aandeelhouders.

Bronnen binnen de financiële wereld die betrokken zijn bij de emissie melden dat deze ruim één keer is overtekend. De converteerbare obligatielening die KPN uitgeeft is ,,ver boven'' de tien keer overtekend.

De verwachting is dat er vandaag – de laatste inschrijvingsdag – nog veel orders binnen zullen komen. De slechte prestaties van technologiefondsen hebben gezorgd voor terughoudend onder beleggers. Die voorzichtheid blijkt volgens analisten ook uit de forse overtekening op de obligaties, die later in aandelen kunnen worden omgezet.

Wie investeert in deze zogeheten convertibles krijgt in principe altijd zijn inleggeld terug. De aarzeling van beleggers zou deels ook het gevolg zijn van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Er zijn verschillende verklaringen denkbaar voor de recente koersdalingen van KPN. Een daarvan is dat zogeheten speculatieve beleggingsfondsen (hedgefunds) de koers drukken door nu massaal aandelen te verkopen.

KPN Serie: Pagina 17