Japanse chemieconcerns bevestigen fusie

De Japanse chemieconcerns Sumitomo Chemical en Mitsui Chemicals hebben vandaag bevestigd dat ze binnen drie jaar gaan fuseren. Eerder deze week maakten Japanse media al melding van dat voornemen. De fusie moet in oktober 2003 rond zijn. De nummer twee en de nummer drie in Japan worden samen het grootste chemieconcern in het land met een jaaromzet van 1.830 miljard yen (43,7 miljard gulden). De huidige nummer één, Mitsubishi Chemical, zet jaarlijks 1.670 miljard yen om. Sumitomo en Mitsui hebben laten weten dat het industriële klimaat steeds lastiger wordt voor elk bedrijf afzonderlijk omdat de markten geen grenzen meer kennen en de concurrentie steeds groter wordt. Chemieconcerns in Europa en de Verenigde Staten hebben hun positie via fusies al versterkt en willen op grote schaal in Azië investeren, aldus de twee.