Internationaal

LONDEN

De duikeling van de Nasdaq gisteren kreeg vanochtend een vervolg op de Europese aandelenbeurzen. De technologieaandelen zaten bijna zonder uitzondering stevig in de verdrukking.

Een kleine greep uit de verliezers op de beurs in Londen: softwarefabrikant Logica verloor 4 procent, ontwerper van halfgeleiders ARM noteerde 2,3 procent lager en fabrikant van onderdelen voor glasvezelkabelnetwerken Bookham daalde 3,4 procent.

De daling van de technologiefondsen, en ook die van de de telecombedrijven, drukten de FTSE-100 per saldo fractioneel in de min. De index noteerde rond het middaguur 6.425 punten, 0,1 procent lager dan het slot van gisteren.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt trokken de technologieaandelen de index naar beneden. Een opvallende uitzondering was Epcos, fabrikant van elektronische componenten, die 2,3 procent steeg naar 92 euro. Het fonds wordt opgenomen in de Morgan Stanley Capital Index, een veelgebruikte maatstaf in de financiële wereld, en dat leidde tot een grote vraag naar het aandeel.

Rondom het middaguur noteerde de DAX-index 0,7 procent lager op 6.798 punten.

PARIJS

In Parijs was het de fabrikant van telecomapparatuur Alcatel die vanochtend de terugtocht leidde. Alcatel verloor 2,7 procent op 65,45 euro. Chipfabrikant STMicroelectronics was slachtoffer van het negatieve sentiment jegens de halfgeleiderindustrie, en verloor 1,4 procent op 51,60 euro. De CAC-40 noteerde vroeg in de middag 0,7 procent lager op 6.241 punten.

TOKIO

Aanhoudende onzekerheid over zowel de eigen premier als over de nieuwe Amerikaanse president houdt de Japanse aandelenmarkt al een tijdje in haar greep. Beleggers weten niet goed wat te doen, en doen derhalve niet zoveel. Het resultaat is dunne handel en een weinig beweeglijke, maar wel dalende index. Vandaag zakte de Nikkei-225 weer 0,3 procent naar 14.544 punten.

NEW YORK

Nadat de beurzen in de Verenigde Staten de afgelopen twee dagen waren gestegen, ondanks de angst voor renteverhogingen en de onzekerheid over de presidentsverkiezing, deden de indices gisteren weer wat onder zulke omstandigheden verwacht mag worden: ze daalden. De index van technologiebeurs Nasdaq zakte 4,2 procent naar 3.032 punten. De daling was vooral het gevolg van koersverliezen in de halfgeleiderindustrie, na de winstwaarschuwing van Applied Materials.

De Dow Jones-index daalde een half procent naar 10.656 punten.