In Eibergen geval van BSE geconstateerd

In het Gelderse Eibergen is een nieuw geval van de gekkekoeienziekte BSE ontdekt. De zieke koe, Geertje, geboren in 1993, is de zevende in Nederland waarbij de ziekte is geconstateerd. De koe is inmiddels afgemaakt en het bedrijf is sinds gisteravond afgegrendeld. Vanmiddag zijn de 61 andere koeien op het bedrijf afgevoerd. Hun hersenen worden onderzocht op verschijnselen van BSE en de kadavers verbrand.

Minister Brinkhorst (Landbouw) waarschuwde gisteren voor het ontstaan van paniek bij de consumenten over het eten van rundvlees. Volgens hem is daartoe geen reden, omdat Nederland sinds 1996 strenge regels heeft voor de verwerking van runderen. Delen van koeien die de besmetting kunnen overdragen, zoals ogen, hersenen en ruggenmerg, moeten worden verbrand. Het eten van met BSE besmet rundvlees met deze bestanddelen kan bij mensen waarschijnlijk leiden tot de dodelijke ziekte van Creutzfeldt-Jakob.

Het geval in Eibergen is ontdekt nadat de boer een dierenarts waarschuwde omdat hij verdacht gedrag zag bij de koe. Behalve de hersenen van alle koeien van het bedrijf wordt ook het veevoer onderzocht. Zoogdiermeel in het voer is een mogelijke oorzaak van BSE. Door de jarenlange incubatietijd kan een besmette koe niet altijd worden getraceerd.

Het nieuwe geval van BSE komt op een moment dat de onrust over het risico voor de volksgezondheid toeneemt. In Frankrijk, waar sinds begin dit jaar honderd nieuwe BSE-gevallen zijn ontdekt, wordt nauwelijks nog rundvlees verkocht. Ook de bezorgdheid onder Nederlanders neemt toe. Dit blijkt onder meer uit de ,,honderden'' telefoontjes die de Consumentenbond de afgelopen week heeft gekregen. Na Spanje heeft vandaag ook Italië de invoer van Frans rundvlees verboden. Nederland importeerde in 1999 7,5 miljoen kilo Frans rundvlees.

In gesprekken met deze krant roepen P. Zevenbergen van de Algemene Rekenkamer en directeur J. Hautvast van het Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS) vandaag op tot strenger toezicht op de voedselveiligheid. De Rekenkamer uitte gisteren kritiek op de coördinatie door minister Borst (Volksgezondheid) en Brinkhorst (Landbouw). Het hoge aantal BSE-gevallen in Frankrijk zou het gevolg zijn van intensievere controle. Maandag bespreken de Europese ministers van Landbouw een voorstel om alle koeien met afwijkingen die vóór 1 januari 1998 zijn geboren, te controleren.

ACHTERGROND: pagina 3