`Illegalen actiever opsporen'

Als illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen niet actief worden opgespoord zullen de komende jaren grote problemen ontstaan. Er moet rekening mee worden gehouden dat tienduizenden uitgeprocedeerde asielzoekers de straat op gaan in de veronderstelling toch een bestaan te kunnen opbouwen.

Dat stelde het Tweede-Kamerlid Kamp (VVD) gisteren tijdens een debat over de jongste regeling voor de zogeheten witte illegalen. Sinds de invoering van de Koppelingswet op 1 januari 1998 vormt deze groep een groot probleem. Voor die tijd konden illegalen een sofi-nummer krijgen, omdat de overheid allerlei administratieve bestanden niet aan elkaar koppelde. Intussen leefden zij in de veronderstelling dat ze hier niet illegaal waren omdat zij gewoon belasting en sociale premies betaalden.

Burgemeester Patijn van Amsterdam maakte eind september bekend dat de door staatssecretaris Cohen (Justitie) ingestelde burgemeesterscommissie, die duizenden dossiers heeft bekeken om te zien of er illegalen tussen zitten, over 1.877 illegalen heeft geadviseerd hun een verblijfsstatus te geven. Ze zijn zo zeer ingeburgerd dat uitwijzing onredelijk zou zijn.

Volgens Kamp dreigt nu een probleem met de afgewezen 4700 illegalen te ontstaan als er geen opsporingsbeleid komt. ,,Kinderen van illegalen krijgen nu gewoon onderwijs, terwijl onderwijsgevenden het niet aan de politie melden.'' CDA-woordvoerder Wijn wil dat het illegaal verblijf strafbaar wordt, maar daarvoor is geen Kamermeerderheid te vinden.