Gouden kip

Ex-KPN'er Ben Verwaayen waant zich stiekem al de allerhoogste man van Lucent, het bedrijf waarin hij de macht nu nog moet delen. Vorige maand moest voorzitter Rich McGinn het veld ruimen. De afgelopen weken dook Verwaayen geregeld op in verschillende media als het boegbeeld van de Amerikaanse producent van telecomapparatuur. Zijn missie: de politiek de schuld geven van de malaise waarin de telecomsector, inclusief Lucent, zich op dit moment bevindt.

,,Europa heeft op zeer bekwame wijze deze enorme trekker in de economie vleugellam gemaakt'', zei de topman-in-spe afgelopen zaterdag in De Telegraaf. Verwaayen laakt de peperdure veilingen van UMTS-vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie. De politiek heft op verkapte wijze belasting door miljarden te vragen voor UMTS. De telecombedrijven worden geslachtofferd voor de staatskas. De miljarden stromen binnen, in elk geval in Groot-Brittannië en Duitsland.

Maar waren het niet de Lucents en Nokias die de telecomsector in alle talen van de wereld alsmaar hebben opgejaagd met het hardnekkige verhaal dat zij zonder UMTS-vergunningen de zo veel geprezen boot - mobiel internet - gaan missen?

UMTS! Nu ook zonder gedegen marktonderzoek! UMTS! De kip met de gouden eieren! Het zijn bedrijven als Lucent en Nokia die straks de UMTS-netwerken gaan bouwen: idealiter verruilt iedereen zijn GSM-spul voor een spiksplinternieuw UMTS-netwerkje inclusief montage en onderhoud. Als het aan Lucent ligt wordt de levensduur van nieuwe en snellere GSM-technieken, zoals GPRS, zo veel mogelijk bekort. Lucent heeft niet zoveel met GSM. Die boot heeft het zelf namelijk gemist. Vandaar Verwaayens lawaai en de vacature bij Lucent.

    • Stéphane Alonso