Fresh Vibes is zeldzaam mooi

Een Zweed en een Italiaan hebben zich ontworsteld aan hun leermeesters en zorgen voor `fresh vibes' in de choreografie. Johan Inger is behalve danser bij Nederlands Dans Theater I, een productief en succesvol choreograaf. Zijn Italiaanse collega Jacopo Godani werkte jarenlang als solist bij William Forsythe en ontwikkelde zich tot een veelgevraagd choreograaf. Ze staan nu samen in het programma Fresh Vibes van de junioren van het Nederlands Dans Theater en maken er een zeldzaam mooie avond van.

Godani is de modernste van de twee. In Animal Trigger krioelen de elf dansers door de ruimte en telkens wanneer je denkt dat het een zooitje wordt, ontstaan er onverwacht mooie patronen en waaieren de dansers synchroon verder. Om vervolgens weer grillig uiteen te vallen. Het heeft iets weg van een school octopussen: de armen van de dansers wringen zich in alle mogelijke bochten en kronkels. Bij Godani spelen de armen bijna een hoofdrol en dat maakt Animal Trigger heel bijzonder. Ook heeft het een vervreemdend effect. Maar als je bedenkt dat Godani gefascineerd is door science fiction is het plaatje compleet. De zo vreemd bewegende figuren kunnen zo in Star Trek meespelen als wezens van een andere planeet.

Godani roept die associatie ook op door de, zelf ontworpen, huidkleurige pakjes waarop de contouren van het menselijk skelet zijn getekend. Bovendien is de muziek van Diego Dall'Osto heel filmisch. Hij laat de blaas- en strijkinstrumenten van het live spelende Nederlands Balletorkest regelmatig verrassende capriolen uithalen, zodat ze klinken als geluidseffecten. Zowel componist, choreograaf als orkest hebben echter een delicaat evenwicht gevonden in het energetische en groteske enerzijds en anderzijds de verstilling en de rust. Danseressen Parvaneh Scharafali en Lydia Bustinduy laten in een prachtig duet zien dat Godani zich ook van een poëtische en `gevoelige' kant kan laten zien.

Johan Inger koos muziek uit Strawinsky's Le Sacre du Printemps (1913). Abstract en verhalend tegelijk begint danser Miguel Oliveira aan een droom op L'adoration de la terre. Zijn lenteoffer lijkt eruit te bestaan dat hij moet kiezen tussen twee dames. Temidden van de vijf dansers, valt de dame van zijn keuze uiteindelijk dood neer, maar gelukkig blijkt het allemaal een Dream Play, zoals de naam van de choreografie aangeeft. Inger volgt de erupties in Strawinsky's muziek op de voet. Met aardse bewegingen schuiven de patronen caleidoscopisch in en uit elkaar en dat is een feest voor het oog. Vooral in het groepswerk, want het duet van Oliveira en danseres Sawako Iseki is choreografisch veel vlakker en clichématiger. Toch hoop je stiekem dat Inger een hele Sacre gaat maken. Met de dansers van NDT II, want die zijn stuk voor stuk van wereldklasse. Dream Play smaakt gewoon naar meer.

Nederlands Dans Theater II: Fresh Vibes. Met premières Animal Trigger van Jocopo Godani, muziek Diego Dall'Osto, en Dream Play van Johan Inger, muziek Igor Strawinsky. Reprise: Round Corners van Johan Inger. Live begeleiding Nederlands Balletorkest o.l.v. Gary Berkson. Gezien 16/11 Lucent Danstheater Den Haag. Tournee t/m 9/12. Inl. (070) 3609931 of www.ndt.nl

    • Ingrid van Frankenhuyzen