Elton John in proces over geld

De zanger Elton John beschuldigt zijn ex-manager John Reid en zijn accountants van plichtsverzuim, schending van vertrouwen en oplichting. Ze zouden een veel te groot deel van zijn inkomsten hebben opgestreken, aldus de popster tijdens een proces voor het Londense hooggerechtshof dat woensdag begon en tot en met vandaag voortduurt. ,,Het zou niet de eerste keer zijn,'' zegt hij, ,,dat een manager is betrapt met zijn hand in de kassa.''

Reid is dertig jaar lang de manager van Elton John geweest en ook vijf jaar diens vriend. Voordat het proces begon, heeft hij met John al een minnelijke schikking van 3,4 miljoen pond geregeld. De zanger blijft echter van mening dat Reid voor het behartigen van zijn zakelijke belangen veel te veel heeft opgestreken – in één jaar alleen al 15 miljoen pond. Hij ging ervan uit, dat Reid dat bedrag ook zou gebruiken om allerlei onkosten te betalen. Maar volgens de manager en de accountants van PricewaterhouseCoopers was daar geen beginnen aan.

Zo bleek tijdens de zitting dat Elton John er in ruim anderhalf jaar in is geslaagd 40 miljoen pond te besteden aan juwelen, kunstvoorwerpen en onroerend goed. Alleen al de rekening van de bloemist bedroeg in die tijd 293.000 pond, circa een miljoen gulden. ,,Ik hou van bloemen,'' zei hij. ,,Ik heb niemand om iets aan na te laten, ik ben vrijgezel, ik hou ervan geld uit te geven. Het is mijn geld dat ik uitgeef.'' Waarschuwingen van de accountants, dat hij te veel uitgaf, sloeg hij in de wind. Hij gaf toe dat hij daar niet naar luisterde en brieven over dit onderwerp weggooide.

,,Ik ben artiest,'' merkte John op, ,,en ik heb geen flair voor zaken. Daarvan is misbruik gemaakt.'' Zaterdag treedt hij op in de Ahoy'-hal in Rotterdam.