CPB: meer loon leidt tot meer leraren

Meer mensen willen leraar worden op een middelbare school als de salarissen hoger zijn. Bovendien is het huidige docentenkorps bereid harder te werken als ze meer op hun loonstrookje krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Plan Bureau (CPB).

Vooral gerichte salarisverhoging helpt, zo stelt het planbureau. In regio's waar de problemen het grootst zijn en bij vakken waar nauwelijks docenten voor te vinden zijn, is loonstijging een probaat middel tegen het lerarentekort.

Vanaf 1996 hebben scholen in het voortgezet onderwijs de mogelijkheid om loonverschillen aan te brengen door extra periodieke verhogingen. Een jaar later werd daar echter nog nauwelijks gebruik van gemaakt, concludeert het CPB. De financiële positie van leraren is door de jaren heen verslechterd. Alleen aan het begin van hun carrière verdienen leraren verdienen evenveel als in het bedrijfsleven.

Minister Hermans (Onderwijs) maakte onlangs bekend de piek van het lerarentekort in het voortgezet onderwijs in 2004 te verwachten. Er zijn jaarlijks zo'n 5500 nieuwe leraren nodig, terwijl de lerarenopleidingen momenteel niet populair zijn. Hermans wil daarom ook herintreders en mensen uit het bedrijfsleven inzetten.