`Concurrentie in vaste telefonie beperkt'

De concurrentie op de markt voor vaste telefoonlijnen neemt nog slechts gering toe. Dat blijkt uit marktonderzoek in opdracht van toezichthouder Opta. Volgens de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit beschikte KPN in de eerste helft van het jaar over een marktaandeel van 85 tot 95 procent. In 1999 was dat nog 90 tot 100 procent. Ook op de markt voor huurlijnen – continuverbindingen tussen twee vaste punten – is KPN dominant. Het marktaandeel van het voormalige staatsbedrijf bedroeg in de eerste helft van dit jaar 60 tot 70 procent. In 1999 was dat 70 tot 80 procent. Op grond van de bevindingen oordeelt de Opta dat KPN een bedrijf is met ,,aanmerkelijke macht''. Telecombedrijven met een dergelijk stempel zijn wettelijk verplicht hun netwerk tegen redelijke kosten open te stellen voor de concurrentie. De grens voor de zogeheten aanmerkelijke macht ligt nu nog bij een marktaandeel van 25 procent. De Europese Commissie wil daar 50 procent van maken. Dat is tegen de zin van de Opta, die pleit voor een grens van 30 procent.