Coca-Cola: schikking discriminatie

Coca-Cola zal 192,5 miljoen dollar betalen in het kader van een schikking met ongeveer tweeduizend zwarte werknemers wegens discriminatie. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Het gaat om een van de grootste schikkingsbedragen in een discriminatiezaak. De klagers krijgen 113 miljoen, 50 miljoen naar de Stichting Coca-Cola en de rest komt bij rechtbank en advocaten terecht. De rechtszaak was aangespannen in 1999 en in juni van dit jaar was Coca-Cola bereid tot een schikking te komen. Coca-Cola heeft toen en ook nu niet erkend dat het zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie. Onderdeel van de schikking is wel dat een team van onafhankelijke buitenstaanders zal kijken naar het werknemersbeleid bij Coca-Cola. Het team zal aanbevelingen kunnen doen die bindend zijn.

Voor Coca-Cola betekent de schikking dat weer een struikelblok is weggewerkt op weg naar de normale bedrijfsvoering. Sinds het aantreden van Douglas Daft, de nieuwe topman, heeft het grootste frisdrankenbedrijf ter wereld hard gewerkt aan het verbeteren van zijn imago. Coke kreeg slechte publiciteit in Europa wegens zijn aanpak van de vermeende vergiftiging in enkele landen, waaronder België. In eigen land kwam daar de discriminatiezaak bij. De zaak was hard aangekomen, omdat thuisbasis Atlanta van Coca-Cola relatief goede raciale verhoudingen kent.

Daft, die december vorig jaar werd aangesteld als opvolger van Douglas Ivester, heeft met veel geduld gewerkt aan het verbeteren van de verhoudingen. Hij haalde Carl Ware, de hoogste zwarte manager bij Coke, terug nadat deze onder Invester vervroegd met pensioen was gestuurd. Ook bleek de Australiër Daft veel onbevangener te staan tegenover de klachten van zwarte werknemers dan zijn voorganger. ,,Soms gebeuren er dingen die niet zo bedoeld zijn'', zei Daft gisteren. ,,Ik heb duidelijk gemaakt, wij hebben duidelijk gemaakt dat dat onaanvaardbaar is.''