Clinton eert doden van Vietnamoorlog

De Amerikaanse president Bill Clinton heeft vandaag in de Vietnamese hoofdstad Hanoi eer bewezen aan alle doden van de Vietnamoorlog.

Clinton, die gisteren een historisch bezoek aan Vietnam is begonnen, verwees naar het monument voor de doden van de Vietnamoorlog in Washington, waarop de namen van de 58.000 gesneuvelde Amerikaanse militairen zijn gegraveerd. Hij merkte op dat naar de mening van sommige oud-strijders de andere kant van deze muur de ,,ongelofelijke opoffering symboliseert van drie miljoen moedige Vietnamese soldaten en burgers van de twee zijden'', die ook zijn omgekomen in het conflict.

,,Deze gedeelde opofferingen hebben onze twee naties een verhouding gegeven zoals geen andere'', zei hij voor enkele honderden studenten van de universiteit van Hanoi. De toespraak werd rechtstreeks en in het hele land uitgezonden op de Vietnamese staatstelevisie. Nooit eerder is dit een buitenlands staatshoofd in Vietnam gegund.

Clinton bood geen excuses aan voor de oorlog. Maar zijn publieke erkenning van het lijden van alle Vietnamezen, in het indertijd door de VS gesteunde Zuid-Vietnam evengoed als in Noord-Vietnam, werd uitgelegd als symbolische stap naar volledige verzoening.

In zijn toespraak onderstreepte Clinton anderzijds het belang van de rechten van de mens en vrijheid van godsdienst. Hij zei dat de ervaring de VS heeft geleerd dat toepassing van deze rechten de stabiliteit van een maatschappij niet ondermijnt. Maar ,,we willen deze idealen niet opleggen'', zei Clinton, ,,dat zouden we niet kunnen.''

Het is voor het eerst sinds 1969 dat een Amerikaanse president voet op Vietnamese bodem zet. Toen bracht Richard Nixon een bliksembezoek aan het toenmalige Saigon (nu Ho Chi Minh Stad). Dat was het moment waarop de oorlog tussen Amerika en Vietnam op een hoogtepunt was en er ruim een half miljoen Amerikaanse soldaten in Vietnam waren gestationeerd.

De ontvangst die Clinton tot dusverre in Vietnam ten deel valt, herinnert op geen enkele manier aan het conflictrijke verleden dat Vietnam en Amerika delen. Duizenden uitzinnige, ,,Bill, Bill'' scanderende Vietnamezen stonden langs de routes die de presidentiële stoet aflegde. ,,Erg ontroerend'', reageerde de president. Quan Doi Nhan Dan, de krant van het Volksleger schreef vandaag in een commentaar: ,,Het Vietnamese volk heeft relaties ontwikkeld met de VS en kijkt naar de toekomst. Het wil de pijnlijke passages van de oorlog niet herhalen.''

Voor Clinton markeert het historische bezoek aan Vietnam het einde van zijn politieke carrière, die ook met Vietnam begon. Clinton ontdook de dienstplicht in Vietnam en demonstreerde tegen de oorlog.

'OORLOG IS IETS VAN SCHOOL': pagina 7

HOOFDARTIKEL: pagina 7