Buhrmann zet vijandig bod door

Buhrmann, de grootste leverancier van kantoorartikelen ter wereld, zet zijn vijandige bod op de Nederlandse beursfondsen Ahrend en Samas door. Het bod, deels in aandelen en deels in contanten, biedt aandeelhouders een premie van ongeveer 25 procent.

Deze overnamestrijd kan zich de komende weken ontwikkelen tot een serieuze test van `corporate governance' (verantwoord bestuur) bij Nederlandse beursfondsen. Buhrmann biedt immers op `certificaten' van aandelen die in theorie geen zeggenschap opleveren en waarvan het de vraag is of ze in praktijk, eventueel via een rechtszaak, wel invloed geven. ,,Buhrmann lijkt bereid de hele weg af te leggen'', zegt directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Buhrmann biedt, op basis van de slotkoersen van gisteren, ongeveer 18 euro per aandeel Ahrend en circa 20 euro per aandeel Samas. Die aandelen sloten gisteren op respectievelijk 14,40 en 15,90 euro. In totaal begrootte Buhrmann de overnamesom daarmee op 322 miljoen euro (710 miljoen gulden) voor Ahrend en 390 miljoen euro (860 miljoen gulden) voor Samas, exclusief schulden van ruim 500 miljoen gulden. De koersen van Samas en Ahrend liepen vanochtend met ongeveer 5 procent op na bekendmaking van de hoogte van het bod. De koers van Buhrmann daalde met 6 procent.

Ahrend en Samas hebben het bod van Buhrmann verworpen. Zij willen met elkaar fuseren en hebben een beschermingswal opgeworpen om zich Buhrmann van het lijf te houden. Maar een aantal grootaandeelhouders van Samas heeft al aangekondigd op het bod van Buhrmann in te zullen gaan.

Buhrmann zal het bod gestand doen als het driekwart van de certificaten van aandelen van Samas en Ahrend krijgt aangeboden. Probleem is dat die certificaten geen stemrecht hebben. Bovendien heeft zowel Samas en Ahrend inmiddels nieuwe aandelen uitgegeven die in handen zijn van bevriende stichtingen.

,,Wij blijven openstaan voor overleg met Ahrend en Samas'', zegt een woordvoerder van Buhrmann. ,,We willen ook graag onze plannen toelichten aan de medewerkers van beide bedrijven. De ondernemingsraden hebben zich tegen ons bod uitgesproken, maar wij hebben onze kant van het verhaal nog niet kunnen vertellen.''

Buhrmann wil beide bedrijven overnemen om zijn positie in Europa als groothandel van kantoorartikelen te versterken. De productiebedrijven van Samas en Ahrend, goed voor ongeveer 60 procent van de omzet, zullen meteen worden doorverkocht.

De VEB is niet gecharmeerd van het optreden van de besturen van Ahrend en Samas, zegt directeur De Vries. ,,Ze verdedigen zich zonder dat ze goede argumenten inbrengen tegen de plannen van Buhrmann. Als Buhrmann er in slaagt 75 procent van de certificaten te verkrijgen, zullen de besturen zich in deze tijd niet meer kunnen verzetten tegen de wensen van hun aandeelhouders.''