Brits internetbedrijf TheStreet moet sluiten

De toenemende aarzeling onder banken om geld te blijven steken in verlieslijdende internetbedrijven heeft een nieuw Brits slachtoffer geëist. TheStreet.com, een prominente Amerikaanse leverancier van nieuws en financiële diensten via het internet, maakte gisteren bekend zijn in februari geopende Britse vestiging, TheStreet.co.uk, te zullen sluiten om radicaal te bezuinigen.

TheStreet, een verwijzing naar de New-Yorkse beurs op Wall Street, ontslaat ook in Amerika een vijfde van zijn personeel. In Londen verdwijnt een deel van de 63 werknemers. Ook zegt het bedrijf de samenwerking met The New York Times op.

De banken Chase en Barclays en risicokapitaalverstrekker 3i hadden in totaal 10,6 miljoen pond (ruim 39 miljoen gulden) in de Britse tak van het bedrijf gestopt. Tot september had die al negen miljoen pond verlies geleden en zou zonder geld zijn komen te zitten aan het eind van het jaar. Inkomsten uit advertenties en een deel van de financiële diensten konden de oplopende verliezen niet goedmaken, ook al bleef het aantal geregistreerde gebruikers stijgen tot zo'n 150.000.

TheStreet-chef Thomas Clarke zei gisteren dat ,,bedrijven in de huidige omgeving maar twee keuzes hebben: een rechte koers uitzetten naar winst of sluiten.'' Banken hebben technologiebedrijven — sinds hun aandelenkoersen in maart van dit jaar een hoogtepunt bereikten — steeds minder coulant behandeld.

In mei van dit jaar moest Boo.com, dat mode via internet verkocht, om dezelfde reden sluiten. Dat bedrijf maakte kortgeleden zijn comeback.

De sluiting van TheStreet.co.uk verhoogt de druk op verwante Europese zakelijke websites, zoals FTMarketwatch, Fahrenheit 451 en BreakingViews, die ook nog niet uit de rode cijfers zijn.