Belgische zeiler ontwaakt op strand in Portugal

De non-stop-solorace Vendée Globe is een week onderweg. Een zeilboot is gestrand, een andere gaat vandaag opnieuw van start.

Wanhopig zwaaide Patrick de Radigues een paar minuten voor de start van de Vendée Globe met zijn kapotte portofoon. Een paar uur later was de Belgische solozeiler terug in de Franse startplaats Les Sables d'Olonne, met een kapotte zelfstuurinrichting. Na een korte pitstop stak De Radiguez diezelfde nacht weer van wal. Maar nu is de race dan toch voorbij voor deze avonturier, die zijn bedrijf verkocht om zijn deelname aan de race te kunnen bekostigen.

Woensdagochtend ontwaakte De Radigues op een Portugees strand. Daar was hij met zijn boot aangespoeld, nadat hij eerder die nacht tijdens een gijpmanoeuvre bewusteloos was geraakt. ,,Mijn voet raakte verstrikt in een schoot'', verklaarde De Radigues later. ,,Ik struikelde en knalde met mijn hoofd op een lier. Toen ik uren later bij bewustzijn kwam, trof ik twee reddingswerkers aan mijn zijde. Het bloed stroomde uit mijn hoofd en mijn lijf voelde bont en blauw. Uiteindelijk begreep ik dat ik ongeveer honderd kilometer ten noorden van Lissabon was gestrand.'' De Radigues regelde eerst een kraan en een vrachtwagen om zijn jacht te redden, alvorens naar het ziekenhuis te gaan.

Hij zal niet terugkeren in de wedstrijd. Assistentie van buitenaf is niet toegestaan. ,,Ik heb de vorige Vendée Globe in 1996 al eens buiten het klassement uitgevaren'', zei Radigues somber. Hij maakte destijds een langdurige stop in Nieuw Zeeland wegens haperende elektronica. ,,Ik heb geen enkele behoefte dat weer te doen. Mijn ambities lagen deze keer hoger. Ik weet dat ik geluk heb gehad dat ik op, en niet naast mijn boot ben gevallen, maar dat is nauwelijks een troost.''

De Radigues is niet het eerste slachtoffer van de wedstrijd. Bij de Engelse zeiler Mike Golding viel vorige week tijdens de eerste nacht – er stond weinig wind – plotseling de mast overboord. Golding, die op de motor terugkeerde en sindsdien bezig is geweest zijn boot klaar te maken voor een herstart, heeft nog steeds geen sluitende verklaring voor het ongeval. Hij moest mast en zeilen lossnijden. ,,Ik heb de gebeurtenissen honderden keren in gedachten herhaald. Met vijfentachtig procent zekerheid denk ik dat het een constructiefout in de mast is geweest. Maar een echt antwoord heb ik niet'', zei Golding.

Golding, die zich drie jaar lang tot in de puntjes voorbereidde op deze wedstrijd, verwacht vandaag na zonsondergang de race te vervolgen. De startlijn is volgens het reglement tien dagen open. ,,Ik ben deze week ook bezig geweest mijn doelstelling te herformuleren'', zei Golding. ,,Winnen zal moeilijk worden, maar ik kan nog wel het record van 105 dagen verbeteren.''

Golding heeft een achterstand van acht dagen op de vloot, die in straf tempo zuidwaarts vaart. Gisteren passeerde de Fransman Michel Desjoyeaux als eerste de denkbeeldige poort, die ten noordoosten van het eiland Gran Canaria is `neergelegd'. Binnen tien uur waren elf van de tweeëntwintig overgebleven deelnemers dit waypoint voorbij, sommigen in het zicht van elkaar. `Het tempo ligt deze editie heel hoog', mailden de schippers vanaf hun boten, die ook wel floating multimedia studios worden genoemd. `We weten dat dit wedstrijdje op de Atlantische Oceaan nog maar de aanloop naar het echte werk in de Zuidelijke Oceaan is, maar we geven elkaar weinig toe.' De Russische bergbeklimmer Fedor Koniouchov is op dit moment de onverstoorbare hekkensluiter. ,,Hoe lang ik erover denk te doen'', vroeg hij voor vertrek al glimlachend. ,,Zo lang mogelijk. Ik houd van de oceaan.''

    • Florence van Berckel