Belegger doet aandelen KPN van de hand

Telecombedrijf KPN bracht vandaag op het Damrak veel leven in de brouwerij. Kort voordat de prijs van de nieuwe aandelen wordt bepaald, deden beleggers stukken massaal van de hand.

In reactie op het grote aanbod viel de koers van het telecombedrijf met ruim 4 procent terug naar 17,84 euro. Dat is laagste punt sinds vorig jaar december. Gisteren sloot de inschrijvingsperiode voor particulieren op de nieuwe aandelen, en komend weekeinde wordt de uitgifteprijs bepaald op basis van de koers waarop KPN vandaag op de beurzen van Amsterdam en New York sluit.

De emissiekoers zal naar alle waarschijnlijkheid iets lager zijn dan de slotkoers van vandaag. Gespecialiseerde beleggingsfondsen, zogenoemde hedge funds, nemen daarom vermoedelijk de gelegenheid te baat om nu aandelen te verkopen die ze bij de emissie kunnen kopen voor een lagere prijs. Met een dergelijke strategie zijn flinke winsten te behalen.

Analisten vermoeden dat hedge funds inderdaad in de markt zijn gekomen om te profiteren van de emissie. De handel was vanochtend in ieder geval hectisch: om twaalf uur waren al 16 miljoen stukken verhandeld. Gemiddeld worden zo'n 9 miljoen stukken KPN per dag verkocht.

KPN was een uitzondering onder de telecomfondsen van Europa. De meeste schommelden vanochtend rond de slotkoers van gisteren. France Telecom daalde 0,4 procent, Vodafone klom 0,2 procent, en Deutsche Telekom verloor 0,3 procent.

De druk op KPN werd niet ondervonden door alle Nederlandse telecomfondsen. Zo steeg Versatel met 3,5 procent naar 17,90 euro. KPNQwest, een dochter van KPN die glasvezelnetwerken bouwt en exploiteert, daalde slechts licht: 1,7 procent naar 26,45 euro.

De hele technologiesector, waartoe de telecomfondsen gemakshalve vaak worden gerekend, had het vanochtend moeilijk. Met name bedrijven uit de halfgeleiderindustrie zaten in het verdomhoekje. Dat was een direct gevolg van de ontwikkelingen op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, waar chipfabrikanten en hun toeleveranciers het gisteren zwaar te verduren hadden.

ASM Lithography en ASM International, beide toeleveranciers van de chipindustrie, stonden vanochtend beide in de toptien van dalers op de beurs. ASML verloor 6,6 procent op 25,21 euro, ASMI leverde 4,4 procent in op 16,20 euro. Elektronicafabrikant Philips, die een groot deel van zijn winst behaalt met het maken van halfgeleiders, verloor 2,3 procent op 41,25 euro.

De financiële fondsen en de defensieve fondsen, met name in de voeding, gaven de AEX vanochtend de broodnodige steun. Vroeg in de middag stond de graadmeter vrijwel onveranderd op 677,13 punten. Een groot deel van de ondersteuning kwam van de index-zwaargewichten Aegon en ING, die respectievelijk 3,1 en 1,8 procent winst boekten.