Amerikaanse haartest Daum oogst vooral hoon

Het bericht waarin Bild Zeitung gisteren melding maakte dat een tweede haaranalyse aantoont dat Christoph Daum geen cocaïne heeft gebruikt, is in Duitsland met scepsis en hoongelach ontvangen. Vrijwel niemand hecht waarde aan de uitslag van het onderzoek dat de voetbaltrainer in een Amerikaans laboratorium zou hebben ondergaan. Eind vorige maand werd bij een haartest door het gerechtelijk laboratorium in Keulen vastgesteld dat Daum veelvuldig cocaïne heeft gebruikt.

De 47-jarige Daum werd in oktober ontslagen als trainer van Bayer Leverkusen op verdenking van druggebruik. Daarnaast besloot de Duitse voetbalbond DFB af te zien van zijn diensten als bondscoach. Daum zou die functie vanaf zomer 2001 vervullen.

Functionarissen van de voetbalbond en van Bayer Leverkusen halen hun schouders op bij het bericht over de tweede (negatieve) haartest van Daum in de Verenigde Staten. Ze beschouwen de zaak als afgedaan. Ze menen bovendien dat bij de eerste test afdoende is aangetoond dat de trainer een cocaïne-gebruiker is. In de eerste uitslag werd melding gemaakt van een hoog cocaïne-gehalte. De analyse in Keulen, nota bene op verzoek van Daum, is volgens hen verricht in een hoogwaardig laboratium en onder toezicht van voetbalbondsarts Josef Schmitt. Daum zou hebben aangedrongen op de analyse, nadat al in een (anoniem) Nederlands laboratorium zijn onschuld zou zijn bewezen.

De directeur van het door het IOC gelicenseerde dopinglaboratorium in Kreischa, Klaus Müller, noemt naar aanleiding van het bericht in Bild Daum ,,een onverbeterlijke leugenaar''. De tweede haaranalyse heeft volgens hem ,,geen enkele waarde''. De reputatie van het gerechtsmedisch laboratorium in Keulen is volgens hem ,,boven alle twijfel verheven''. Herbert Käferstein, toxicoloog in Keulen, noemt de uitslag van zijn onderzoek juridisch waterdicht. ,,Ik weet niet wie het onderzoek in Amerika heeft verricht en zeker niet hoe. Ik weet ook niet of het haar dat nu is onderzocht hetzelfde haar is dat wij hebben getest.''

Naast het artikel gisteren op de voorpagina van Bild staat een foto met Daum voor de deur van American Medical Laboratories Inc, in Orlando. Op de foto is zijn haar opvallend kort geknipt. Voor Yvette Busch van het Amerikaanse instituut voor haaranalyses reden om te verklaren dat Daum mogelijk bewust naar de kapper is geweest. ,,Daardoor bestaat de kans dat de substanties die een maand geleden werden gevonden niet meer aanwezig zijn. Haar groeit per maand ongeveer een centimeter. Wanneer Daums haar nog drie centimeter lang was geweest, zou dat cocaïnegebruik van drie maanden geleden hebben kunnen aantonen.''

Het instituut AML, dat door Daum zou zijn bezocht, heeft vestigingen in Washingon DC en Las Vegas en beschikt over 160 laboratoria verspreid over de Verenigde Staten. Volgens ingewijden van de internationale Society of Hairtesting is over het Amerikaanse instituut weinig bekend, is het ook geen lid van deze vereniging en heeft het geen olympische licentie. Op zijn website noemt AML zich `het enige Amerikaanse testlaboratorium dat zowel urine- en bloedtesten als haaranalyses uitvoert'. Volgens Daum – in het Bild-artikel – werken aan het instituut `de bekendste en meest erkende en veelvoudig voor de Olympische Spelen en de atletiekfederatie werkende artsen'. Op de bezoekerslijst staan ex-bokser Muhammed Ali, ex-atleet Carl Lewis en ex-golfer Greg Norman.

Het Openbaar Ministerie in Duitsland ziet geen enkele reden de aanklacht tegen Daum wegens dopingbezit in te trekken. Ten eerste beschikken ze (nog) niet over materiaal dat Daum kan ontlasten. Ten tweede hebben zij geen enkele indicatie wie de tweede haartest heeft afgenomen en waar dat is gedaan. Het juridisch onderzoek wordt voooralsnog niet ingetrokken, aldus de aanklagers.

Daum begint veel geld te verdienen aan deze affaire, die hem zijn baan als clubcoach van Leverkusen en zijn toekomstige baan als bondscoach heeft gekost. Hans Reski, vroeger chef sport van de Kölner Express en Bild, verkoopt in samenwerking met Daums juristen exclusieve rechten voor foto's, testresultaten en interviews. Reski zegt in Die Welt dat `voor sommige kranten 20.000 D-Mark te veel is, maar voor andere 100.000 D-Mark geen enkel probleem'. Zo won Bild de wedloop om de exclusieve rechten. Volgens Reski brandt nu de strijd los om de tv-rechten: een exclusief interview met Daum.

Daum heeft het geld hard nodig. Zijn luxueuze huis op Mallorca wordt nog steeds op zijn website (www.sportprofil.de/spieler_trainer/daum/navigation/ framesets/fns_news.html) aangeboden. En in Duitsland heeft hij na de onverkwikkelijke affaire nog weinig vrienden.