Accountant trekt cijfers L&H in

Accountantsbureau KPMG heeft zijn rapporten over het Belgische spraaktechnologiebedrijf Lernout&Hauspie (L&H) voor de jaren 1998 en 1999 ingetrokken, omdat deze niet betrouwbaar zijn. L&H heeft de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, dat een onderzoek doet naar de financiële rapportages van het bedrijf, hiervan op de hoogte gebracht. Het in Ieper gevestigde spraaktechnologiebedrijf had vorige week zelf al gemeld dat de financiële verslagen over 1998, 1999 en de eerste helft van 2000 moesten worden herzien wegens ,,fouten en onregelmatigheden''. Deze waren aan het licht gekomen na een onderzoek door de auditcommissie van de raad van bestuur van L&H.

L&H was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van het bedrijf zegt vandaag in The Wall Street Journal dat het terugtrekken van de KPMG-rapporten ,,een verwachte consequentie'' is van de mededelingen van L&H vorige week over de fouten in de bedrijfscijfers. Het Belgische Instituut der Bedrijfsrevisoren – een nationale accountantsorganisatie – heeft besloten zich over de rol van KPMG bij L&H te buigen. Een woordvoerder bevestigde dat vanmorgen. Het dagblad De Morgen meldde dat de toezichtscommissie van het instituut zo'n onderzoek zal doen. Enkele duizenden gedupeerde aandeelhouders hebben zich intussen gemeld bij het bureau Déminor, dat juridische stappen tegen L&H voorbereidt. L&H kwam eerder dit jaar zwaar onder vuur na publicaties in The Wall Street Journal over `spookfirma's' in Azië waarmee het bedrijf zaken zou doen via onder meer licenties. Het aandeel is sindsdien nog geen tiende waard in vergelijking met de hoogste koers. De oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie legden vorige week hun functies als co-voorzitters neer. De Nederlander Roel Pieper (ex-Philips) werd daarop voorzitter van de raad van commissarissen.