Zelfmoord Edoardo Agnelli

De 46-jarige Edoardo Agnelli, telg in de bekendste familie van Italië, die een controlerend belang heeft in de Fiat-groep, heeft gisteren zelfmoord gepleegd. Het is een nieuwe tragedie voor de Agnelli's. Drie jaar geleden overleed Giovanni Alberto Agnelli, de man die de familietraditie in het bedrijf moest voortzetten, op 33-jarige leeftijd aan kanker.

Edoardo Agnelli was de enige zoon van Gianni Agnelli, nu ere-president van Fiat. Hij heeft weinig belangstelling getoond voor het ondernemerschap en verdiepte zich liever in filosofische en godsdienstige vraagstukken. In tegenstelling tot andere Agnelli's, een familie die wel is vergeleken met de Kennedy's in de Verenigde Staten, meed Edoardo de publiciteit.

Hij heeft het wel geprobeerd, in de voetsporen van zijn vader te treden. Na verschillende baantjes binnen het bedrijf of bij bevriende ondernemingen, werd hij lid van de raad van bestuur van de voetbalclub Juventus. Maar het bleek niets voor hem. Midden jaren tachtig besloot hij definitief zijn eigen weg te gaan, zoekend, kwetsbaar, onzeker.

Omdat Edoardo zijn vader niet wilde opvolgen, leek Giovanni Alberto Agnelli, een zoon van Gianni Agnelli's broer Umberto, de aangewezen man om de familie te vertegenwoordigen in het bedrijf. Nadat Giovanni Alberto drie jaar geleden overleed, wordt de jonge John Elkann, een kleinzoon van Gianni Agnelli, klaargestoomd voor die functie.