Wooncocon op maat

Als je bij het Britse warenhuis Harrods vraagt om een olifant kan je rekenen op een van elke ironie gespeende tegenvraag `Afrikaans of Indiaas?'. De superwinkel verkoopt letterlijk alles, tot straaljagers en uitgezaagde blokken poolijs toe. Zo'n totaalwinkel kent Nederland niet en het is ook de vraag of die er ooit zal komen. Maar sinds kort kent ons land wel een equivalent op het gebied van meubels en interieurinrichting: CILO in Zutphen.

Op een oppervlakte van maar liefst 5.000 vierkante meter kan de interieurinrichter bij CILO alles vinden om van het simpelweg wonen een regelrechte leefervaring te maken. Natuurlijk horen daar meubels bij in alle soorten en maten. Maar ook gordijnen, vloerbedekking, keukenapparatuur, geluidsinstallaties, verlichting, accessoires, mode en kunst. Bouwadviezen, kleuradviezen, audio-adviezen, het kan allemaal, desnoods met een specialist op de bank thuis. CILO organiseert bovendien activiteiten zoals workshops sushi maken, modeshows, wijnproeverijen en een tentoonstelling van klassieke stoelen. De oprichters, de broers Eijerkamp die ook de nabijgelegen woonboulevard uitbaatten, beschouwen lifestyle als een breed concept dat links en rechts uitdijt totdat het zo ongeveer alle aspecten van het dagelijks leven heeft geabsorbeerd.

Alleen al aan de naam CILO staat voor Collection of Interior and Lifestyle Originals – is af te lezen dat we hier niet van doen hebben met een `prijsbeuker' van het formaat Ikea of Leen Bakker. De Zutphense lifestyle-specialist bedient het bovenste segment van de markt. CILO is bedoeld voor mensen met veel geld en weinig tijd, voor wie de uitstraling van een fauteuil belangrijker is dan het discreet weggemoffelde prijskaartje. Dat kwaliteit hoog in het vaandel staat, blijkt ook uit het brede aanbod aan designmeubelen, waarin vrijwel alle internationale topmerken zijn vertegenwoordigd. Een jaarlijks uitgegeven magazine vol glossy foto's moet het gevoel versterken tot een exclusieve club van levensgenieters te horen.

Wie het speciaal voor de winkel ontworpen pand betreedt, wordt meteen meegezogen door de onweerstaanbare onderstroom van luxe en esthetische verfijning. Een enorme abstracte poort in de vorm van een silo geeft toegang tot een grondig verbouwde machinefabriek. Hostesses in scherp gesneden mantelpakjes glimlachen je tegemoet en draven af en aan met koffie, thee en wijn. In dit deel van het gebouw dat The Factory heet, ligt het accent op stoffering en verlichting. Vanaf een catwalk die dwars door de ruimte loopt, lonkt een uitgebreide collectie designklassiekers naar de klant. De originele stoelen van Le Corbusier, Panton, Rietveld, Eames, Mies van der Rohe en Lloyd Wright verlenen de ruimte een bijna sacrale museumatmosfeer.

Verderop, in de ruimte die The Box heet en aangekleed is met functioneel kaal beton, staal, blank esdoornhout en industriële lampen, staan de modellen die nog moeten bewijzen of ze ooit zullen doordringen tot de designcanon. De strakke, glazen tafels van Rolf Benz, de slaapkamerluxe van Giorgetti en de zakelijke elegantie van Philip Starcks sofa's voeren hier de boventoon. CILO beroemt zich erop direct in te springen op trends. Als er een nieuw model verschijnt op de meubelbeurzen van Milaan, Kortrijk of Keulen, dan staan ze een week later in Zutphen.

Om klanten te helpen bij het destilleren van een interieur uit deze veelheid aan stijlen en merken, richtten de vijf specialisten van het CILO-Collectief een aantal huisjes in die kris-kras in de ruimte staan opgesteld. Zo kleedde modeontwerpster Sheila de Vries een slaapkamer aan en boog ontwerper Karel Boonzaaijer zich over de combinatie wonen en werken. Maar het is ook mogelijk het interieur helemaal te laten samenstellen door de binnenhuisarchitecten en tekenaars van CILO. Bijgestaan door elektronicaspecialist Bang & Olufsen, keukenbouwer Bulthaup en kunsthandel Bogaard Art, die alledrie vertegenwoordigd zijn in het pand, toveren zij een op maat gesneden woonparadijs tevoorschijn.

Het aantal klanten dat zich een geheel nieuwe wooncocon laat aanmeten zal toch wel beperkt zijn. Maar CILO is ook interessant voor de modaal verdienende meubelfanaat die zich na een jaar sparen nu eindelijk een Zig-Zag stoel van Rietveld kan aanschaffen. Al was het alleen maar om eens al die ontwerpen bij elkaar te zien waarvoor normaliter tientallen winkels moeten worden afgesjouwd.

CILO: Gerritsenweg 11g, Zutphen. Inl 0575-583656 of www.cilo.nl

    • Edo Dijksterhuis