Winst lokale partijen en CDA in de Betuwe

De tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in de Betuwe hebben woensdag winst opgeleverd voor de lokale politieke partijen en het CDA. In de nieuwe gemeente Bemmel behaalde het CDA ruim 4 procent meer stemmen dan in 1998. CDA en Lokaal Belang behaalden ieder 8 van de 27 zetels.

In het naburige Overbetuwe is het CDA met zeven zetels de sterkste partij. Het CDA kreeg hier ruim 2 procent meer stemmen dan bij de verkiezingen van 1998. De lokale partijen in Bemmel en Overbetuwe haalden 3 tot ruim 7 procent meers stemmen dan in 1998.

De verkiezingsopkomst was in de zes plaatsen waar gisteren werd gestemd minder dan 50 procent. In totaal konden 61.000 mensen wegens gemeentelijke herindeling hun stem uitbrengen.

De gemeenten Elst, Heteren en Valburg worden per 1 januari samengevoegd tot de gemeente Overbetuwe. Bemmel, Gendt en Huissen gaan begin volgend jaar op in de gemeente Bemmel.

Verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen zijn de PvdA en VVD. In Bemmel en Overbetuwe behaalden zij elk drie zetels. De lokale partijen deden het beter. In Bemmel gingen twaalf van de 27 zetels naar lokale partijen. Lokaal Belang behaalde acht zetels, Huissen '90 twee en Lokaal 2000 ook twee zetels.

In Overbetuwe werd D66, na het CDA, met vier zetels de tweede partij. De partij Over-Betuwe Lokaal behaalde drie zetels, net zoveel als PvdA en de VVD. GroenLinks en Dorpslijst Elst bleven steken op twee zetels.

Dat de verkiezingsopkomst laag zou zijn werd al snel na opening van de stembussen duidelijk.

In Bemmel kwam uiteindelijk 48,6 procent van de stemgerechtigden opdagen. Ten opzichte van de vorige raadsverkiezingen een daling van 10 procent.

In Overbetuwe was de opkomst nog lager: 46,5 procent. Burgemeester H. Palm van Heteren zei dat de desinteresse voor de verkiezingen het gevolg zijn van een bestuurlijke maatregel die nauwelijks onder de bevolking leeft.

Gemeenteraadsverkiezingen in verband met herindelingen werden eerder in de provincies Utrecht en Noord-Holland gehouden.