Weer vliegramp Angola

De Angolese autoriteiten hebben alle vliegtuigen van Russische makelij een vliegverbod opgelegd, nadat gisteren een passagiersvliegtuig van het type Antonov-24 is neergestort in een buitenwijk van de hoofdstad Luanda. Alle inzittenden – zeker 37 – kwamen om het leven. Het was de tweede keer binnen drie weken dat een Russisch toestel in Angola verongelukte. Bij een ongeval met een Antonov-26 op 1 november vonden 48 mensen de dood.

De Antonov-24 was kort voor het ongeluk opgestegen van het vliegveld in Luanda. Het toestel ontplofte toen het drie kilometer verderop neerkwam in een open veld. Verkoolde resten van de slachtoffers raakten over grote afstand verspreid. Het vliegtuig was op weg naar het 700 kilometer verderop gelegen Namibe waar het een jeugdelftal van de Portugese club Porto ging ophalen.

De schattingen van het aantal slachtoffers variëren van 37 tot 44. Passagierslijsten in Angola zijn meestal onbetrouwbaar. Vaak wordt pas op de startbaan bepaald wie mee mag, afhankelijk van wie er in harde dollars betaalt.

De afgelopen vier jaar zijn in Angola al zeker tien Russische vliegtuigen verongelukt. Daarbij kwamen in totaal meer dan 150 mensen om het leven. De toestellen zijn een erfenis uit de tijd dat de regerende MPLA door de Sovjet-Unie werd gesteund. De meeste zijn inmiddels in handen van particuliere bedrijven.