VOORKEUREN

Wat is er nog meer bezienswaardig op IDFA 2000?

THE FILTH AND THE FURY In 1980 maakte Julien Temple The Great Rock'n Roll Swindle, een film over The Sex Pistols vanuit het perspectief van manager Malcolm McLaren, die zich als geestelijk vader van de beroemdste punkband opwierp. Twintig jaar later maakte Temple een documentaire reconstructie, waarin hij vooral de bandleden van toen aan het woord laat, en zijn eigen visie herziet.

A PROPOSITO DE BUNUEL

Over Luis Buñuel bestaan niet veel documentaires, hoewel de invloed van de Spaanse regisseur, ook op zijn collega's, nauwelijks overschat kan worden. Veel filmfragmenten en vraaggesprekken schetsen leven en werk van de regisseur van Un chien Andalou, Viridiana en Belle de jour.

CUNNAMULLA

De Australiër Dennis O'Rourke was al vaker aanwezig op IDFA, met bij voorbeeld Half Life en het autobiografische The Good Woman of Bangkok. In Cunnamulla schetst hij een niet aan de clichés beantwoordend beeld van de verhouding tussen aboriginals en blanke Australiërs, door een portret van een stadje in de outback van Queensland, waar beide groepen samenleven.

DESI

De in Brasilia geboren Maria Ramos portretteert in haar tweede lange bioscoopfilm Desi een Nederlands meisje van elf, dat grotendeels op zichzelf is aangewezen.

DE DROOM VAN DE BEER

Cherry Duyns, de aartsvader van de VPRO-documentairetraditie, laat beroemde artiesten uit het verleden de geschiedenis van het Russische Staatscircus vertellen.

FATAL REACTION: MOSKOU

Slot van een vierluik waarin Marijke Jongbloed hoog opgeleide vrouwen uit verschillende delen van de wereld (New York, Bombay, Singapore) aan het woord laat over hun problemen op de huwelijks- en relatiemarkt.

GAEA GIRLS Kim Longinotto, die eerder geisha's en Iraanse vrouwen in echtscheiding portretteerde, richt haar camera nu op een opleidingskamp voor Japanse worstelaarsters.

GEWOON DOOF

Een half als voorlichtingsfilm bedoelde documentaire van Leendert Pot over de integratie van dove kinderen in een horende omgeving.

KINDERGARTEN

Victor Kossakovski, regisseur van het onvolprezen De Belovs en dit jaar jurylid van IDFA, toont de eerste stappen van Russische peuters op het pad van de liefde.

MY GENERATION

Enkele jaren geleden stelde Barbara Kopple (Harlan County USA) voor IDFA haar documentaire top-10 samen. Ze vertelde toen over haar plan om een nieuwe film over Woodstock te maken. Het werd een portret van bezoekers aan het rockfestival in 1969, 1994 en 1999.

THE NAME OF THE FILM IS DOGME95

De Engelse regisseur Saul Metzstein interviewde de succesvolle Deense makers van de DOGME95-films, provocerende puriteinen als Lars von Trier en Thomas Vinterberg (Festen).

THE NATURAL HISTORY OF THE CHICKEN

`Hilarische reconstructies van bijzondere gebeurtenissen werpen verfrissende blik op de individuele kip', meldt IDFA over deze Amerikaanse productie van Mark Lewis.

NEWS FROM NUMBER 10

Allison Cahn portretteert indirect premier Tony Blair door zijn persattaché Alistair Campbell te volgen in diens dagelijkse bezigheden in 10 Downing Street.

PARAGRAPH 175

Rob Epstein en Jeffrey Friedman, makers van de compilatiefilm The Celluloid Closet over de geschiedenis van homoseksueel Hollywood, reconstrueren nu met archiefmateriaal en overlevenden de nazi-vervolging van homo's.

TAKHTÉ SIAH

In Cannes goed ontvangen tweede speelfilm van de twintigjarige Samira Makhmalbaf, Blackboards, wordt door IDFA vertoond om reliëf te geven aan de Iraanse documentaire. Verhaal over in het grensgebied met Irak rondtrekkende onderwijzers en de smokkelaartjes aan wie ze les geven.

WILLEM BREUKER - TIME IS AN EMPTY BOTTLE OF WINE

Netty van Hoorn maakte een televisieportret van Willem Breuker: saxofonist, componist, inspirator, organisator en rondreizend kunstenaar.

    • Hans Beerekamp