Vitesse: speler met hiv besmet

Vitesse heeft gisteren publiekelijk bekendgemaakt dat een van haar spelers besmet is met het hiv-virus. Vitesse-voorzitter Jos Vaessen deelde tijdens een speciaal daartoe belegde persconferentie mee dat de Kameroenese speler Job Komol is besmet. Het is de eerste keer in Nederland dat de hiv-besmetting van een voetballer openbaar wordt gemaakt.

KNVB-bondsarts Han Inklaar wil dat er snel richtlijnen komen voor voetballers met een hiv-virus. ,,De UEFA moet zeggen of een speler die hiv-besmet is wel of geen spelersverbod krijgt. Ik ben niet tegen een jaarlijkse controle op hiv voor alle spelers'', aldus Inklaar in het Radio 1-journaal. Jeannette Kok, voorzitter van de HIV-stichting Nederland, is daar tegen, ze vreest stigmatisering. ,,In geen enkele beroepsgroep is hiv-besmetting aanleiding voor een werkverbod. Een verplichte hiv-test zou schandalig zijn. Het besmettingsgevaar is nihil, dus die richtlijnen hoeven er niet te komen.''

De 18-jarige Komol, 2,5 jaar geleden uit Kameroen overgekomen, ondergaat sinds twee maanden medische behandeling. De infectie is inmiddels met 99 procent verminderd. De besmetting kwam in juli aan het licht tijdens een nacontrole op de ziekte tbc. Komol heeft kort daana Streuer, technisch manager van Vitesse, in vertrouwen genomen. Vitesse besloot daarop een persconferentie te beleggen. Volgens Vaessen gebeurde dat in overleg met Komol. ,,Vitesse heeft een grote verantwoordelijkheid naar zijn spelers en Job. Als het intern zou blijven, krijg je spookverhalen. Dat werkt stigmatisering in de hand. We hebben lang met Job gesproken. Hij wil doorgaan met voetballen. Maar dan moet iedereen op de hoogte zijn.''

Ook de overige Afrikaanse spelers van Vitesse zijn getest. Volgens Vaessen zijn ze niet onder druk gezet. ,,Ze hebben zelf het initiatief genomen. Bij geen van hen was de uitslag positief.''

Inklaar meent dat Komol niet de enige besmette voetballer is. ,,Het is een illusie dat te denken. In Nederland zijn ook buiten het voetbal mensen met het hiv-virus, dus waarom in het voetbal dan niet.'' Komol voelt zich kerngezond en traint weer mee met de A-jeugd. Inklaar: ,,Het besmettingsgevaar is miniem. Ik vind dat geen rechtvaardiging om Komol uit te sluiten van een beroepssport als voetbal.''