Verkiezing Egypte: uitslag volgens plan

De regerende Nationaal-Democratische Partij (NDP) van de Egyptische president Hosni Mubarak heeft de parlementsverkiezingen met een comfortabele meerderheid afgesloten. In de verkiezingen, die zich in drie ronden met evenveel herkansingen over een periode van vier weken hebben afgespeeld, heeft de NDP 388 van de 444 zetels veroverd die ter beschikking stonden. De president vult de resterende tien zetels.

De officiële oppositiepartijen kregen 17 zetels. Daarnaast werden 17 in naam onafhankelijke kandidaten gekozen die door de verboden Moslimbroederschap worden gesteund, aldus de officiële uitslag die gisteren werd gepubliceerd. Deze laatste groep wordt daarmee het grootste oppositieblok.

Volgens de voorlopige uitslag waren 95 onafhankelijke kandidaten gekozen. Kennelijk is echter het grootste deel na verkiezingen toegetreden tot de regeringspartij, zoals na de verkiezingen van 1995 ook gebeurde.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Abli heeft de NDP ongeveer 85 procent van de zetels binnengehaald. Dat was in 1995 94 procent. Het verlies van de NDP was terug te leiden op de controle die rechters nu in alle stembureaus uitoefenden, als uitvloeisel van een uitspraak van het Hooggerechtshof. Maar de regering wilde zelf ook een wat toonbaarder resultaat boeken, zonder overigens de tweederden meerderheid in het parlement in gevaar te brengen – zoals ook is gelukt. Fraude gebeurde volgens de oppositie dit keer vooral buiten de stembureaus, door middel van intimidatie van kiezers door de veiligheidsdiensten.

Het verkiezingsgeweld nam aanzienlijk af in vergelijking met 1995. Toen werden volgens officiële cijfers 87 mensen gedood en meer dan 1.500 gewond bij onlusten. Nu vielen ongeveer 10 doden en 70 gewonden.

Artikelen over de Egyptische verkiezingen verschenen op 4, 6 en 8 november.