Veel steun voor vervolging Bouterse

Een overgrote meerderheid van de Surinamers in Nederland vindt dat Desi Bouterse moet worden vervolgd voor zijn aandeel in de decembermoorden. Dat blijkt uit een enquête van het Historisch Nieuwsblad onder 409 Surinaamse Nederlanders.

Het maandblad stelde vragen over hun komst naar Nederland, het beeld van Suriname en de recente geschiedenis van het land. Van de ondervraagden vindt 83 procent dat Bouterse moet worden vervolgd voor de decembermnoorden, elf procent is tegen vervolging en zes procent heeft geen mening.

Bouterse wordt in de enquête 90 keer genoemd als belangrijkste Surinamer sinds de onafhankelijkheid in 1975, en passeert daarmee de huidige president Ronald Venetiaan (37 keer) en de hindoestaanse leider Jaggernath Lachmon (25 keer).

De enquête werd gehouden vóór het besluit van de Surinaamse justitie om een gerechtelijk vooronderzoek tegen Bouterse te openen.

Vijftien critici van het militaire bewind werden op 8 december 1982 in Fort Zeelandia vermoord. Bouterse, toen legerleider, zou daartoe opdracht hebben gegeven. Volgens sommige bronnen heeft hij ook meegedaan aan de executies. Bouterse heeft de verantwoordelijkheid voor de moorden op zich genomen, maar hij ontkent de bewuste avond in het fort aanwezig te zijn geweest.

Als reden waarom zij naar Nederland zijn gekomen, noemen de ondervraagden politiek (8 procent), economische redenen (23 procent), studiemogelijkheden (29 procent) en gezinshereniging (15 procent); 71 procent zou ooit naar Suriname willen terugkeren.

Er wonen nu circa 300.000 Surinamers in Nederland, van wie 100.000 hier zijn geboren. Suriname heeft ongeveer 430.000 inwoners.