Uitslag Bosnië stelt VS teleur

Voor de Amerikaanse regering is de uitslag van de verkiezingen in Bosnië ,,ontmoedigend'' en ,,teleurstellend''. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington gisteren.

De uitslag is nog onvolledig, maar na het tellen van 84 procent van de stemmen is duidelijk dat de nationalistische partijen in Bosnië binnen hun eigen etnische gemeenschappen het grootst zijn gebleven: de Servische Democratische Partij (SDS) bij de Bosnische Serviërs, de Kroatische Democratische Gemeenschap (HDZ) bij de Bosnische Kroaten en de Partij van Democratische Actie (SDA) bij de Bosnische moslims.

Volgens een andere Amerikaanse woordvoerder, James Cunningham, plaatsvervangend ambassadeur bij de Verenigde Naties, zullen de VS blijven eisen dat ,,obstructionisten'' in Bosnië ook na deze verkiezingen geen regeringsverantwoordelijkheid krijgen. Die opmerking slaat vooral op de SDS, die in de Servische Republiek in Bosnië de grootste partij is gebleven.

Volgens de nog onvolledige uitslagen heeft de SDS-kandidaat voor het presidentschap van de Servische Republiek, Mirko Šarovic, 51,3 procent van de stemmen gekregen en staat zijn belangrijkste rivaal, de door het Westen gesteunde premier Milorad Dodik, op 27,8 procent van de stemmen. De SDS ligt ook op de eerste plaats bij de verkiezingen voor het parlement van de Servische Republiek en voor de Servische zetels in het federale Bosnische parlement.

Bij de Bosnische Kroaten blijft de HDZ veruit het populairst. Bij de moslims hebben de sociaal-democraten – de enige grote partij die zich zich boven de etnische scheidslijnen plaatst – niet, zoals verwacht, de meerderheid gekregen: ze staat op dit moment op 26,3 procent van de stemmen. De SDA – de partij van oud-president Izetbegovic – kreeg met 26,8 procent duidelijk meer dan werd verwacht.