Uit balans

Jaren geleden verruilde de Amsterdamse oud-wethouder M. van der Vlis (PvdA) zijn woning aan de Ruysdaelkade in de Amsterdamse Pijp voor een woning in het centrum. Nogal wat hoofdstedelijke partijgenoten vermoedden dat de verhuizing alles te maken had met de komst van een deelraad voor de Amsterdamse binnenstad waar Van der Vlis dan mooi voorzitter van zou kunnen worden. Mooi niet, als het aan burgemeester Patijn ligt: hij is mordicus tegen een aparte deelraad voor de binnenstad. ,,Hoe verhoudt zich de relatie van de burgemeester van Amsterdam tot die van de deelraadvoorzitter Binnenstad? Bijvoorbeeld op het terrein van de openbare orde, de horeca, de drugs of het criminaliteitsbeleid?'', aldus Patijn in een brief aan het college van B en W. Op straat weet Patijn zich gesteund door `referendumridders' – mannen en vrouwen die onder aanvoering van Huib van Dis over twee weken 25.000 handtekekeningen verzameld moeten hebben, teneinde een referendum te kunnen afdwingen over de wenselijkheid van een deelraad Binnenstad, meldt VN. Van Dis weet zich gesteund door onder anderen oud-burgemeester Van Thijn: ,,Je trekt de zaak volkomen uit balans als je de beslissingen over zo'n belangrijk gebied laat nemen door een deelraad gekozen door uitsluitend de tachtigduizend bewoners.''

Uit balans is volgens VPRO-programmamaker Stan van Houcke de berichtgeving over de toestand in Israël en de bezette gebieden. Volgens hem schieten Nederlandse correspondenten aldaar tekort: er verschijnen bijvoorbeeld geen reportages over Palestijnse ziekenhuizen ,,waar zwaar verminkte of stervende kinderen liggen'', schrijft hij in VN. Hij citeert RTL-correspondent Conny Mus: ,,De vraag is eigenlijk simpel: hoe kunnen mijn joodse collega's hier hun werk normaal doen wanneer ze tegelijkertijd emotionele en nationale banden met Israël hebben?'' Ook De Groene Amsterdammer besteedt aandacht aan het werk van buitenlandse correspondenten in met name de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Vrije verslaggeving ligt, letterlijk, onder vuur: ,,Ik ben heel wat gewend na Bosnië, Irak, Libanon en Kosovo, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat een leger bewust, en met scherp op journalisten schiet'', aldus oorlogsverslaggever Arnoud van Lynden. Volgens het artikel zijn sinds het uitbreken van de gewelddadigheden ,,minstens tien Palestijnse journalisten, werkzaam voor Associated Press, AFP, ABC en Reuters geraakt door Israëlische kogels.''

Geraakt – maar op een heel andere manier is de emeritus hoogleraar staats- en bestuursrecht S.W. Couwenberg door Henk Westbroek, de man achter Leefbaar Utrecht. ,,Dat is pas een echte politicus! Hij weet waarover hij praat, kent de behoeften van de bevolking en weet die uiterst eloquent te vertolken'', zegt hij in HP/De Tijd. Volgens Couwenberg is het belang van Leefbaar Nederland, dat aan de komende Kamerverkiezingen mee wil doen, ,,dat weer zichtbaar wordt waar politiek om gaat: een strijd om de macht op basis van ideeën.'' De voormannen van Leefbaar Nederland werden afgelopen zondag in het programma Buitenhof door D66-nestor Glastra van Loon herinnerd aan de opkomst van Hitler en Stalin. Ooit vergeleek een Hilversumse CDA-politicus de partj Leefbaar Hilversum van Jan Nagel met `bruinhemden', aldus De Groene Amsterdammer. Volgens het blad ,,was het natuurlijk een mal verwijt aan het adres van de man die (...) jarenlang de strijd aanging tegen de fascistische krachten op deze aardbol.'' De evenzo noodzakelijke strijd tegen het communisme zag hij helaas zodanig over het hoofd dat hij ooit onbeschroomd kon beweren dat de Muur een historische noodzaak was.

PS: De hoofdredactie van Vrij Nederland biedt in het nummer van deze week Marijke van Hees, de ex-voorzitter van de PvdA, en de lezers die door enige berichtgeving betreffende Van Hees op het verkeerde been zijn gezet, excuses aan. Nu: moedig voorwaarts en in balans blijven.

    • Anna Visser