Staat overlegt over KPN-belang

De Nederlandse staat zal toestemming geven aan een mogelijke aandelenruil tussen KPN en BellSouth, zodra het Amerikaanse telecombedrijf kan aangeven wat het van plan is met de KPN-aandelen. De overheid voert hierover op dit moment gesprekken met BellSouth. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Financiën vanochtend gezegd.

De staat is grootaandeelhouder van KPN met een belang van 43 procent. BellSouth kan dit ook worden als de aandelenruil doorgaat, met een belang van maximaal 24,9 procent. Volgens de woordvoerder van Financiën kan de beurskoers van KPN in de problemen komen als de staat, die het belang in KPN snel wil verkleinen, en BellSouth tegelijkertijd aandelen op de markt brengen. Om dit te voorkomen, moeten heldere afspraken worden gemaakt. ,,Dat is in het belang van alle partijen'', aldus de woordvoerder.

Het probleem is dat de staat en BellSouth elkaar inzicht moeten geven in de plannen die ze hebben met de aandelen. ,,En dat kan neigen naar voorkennis'', aldus de woordvoerder. Om dit te omzeilen zouden de afspraken in alle openbaarheid kunnen worden gemaakt, maar BellSouth zou daarvoor weinig voelen. Daarnaast hebben de partijen er allebei belang bij om zich zo min mogelijk vast te leggen op afspraken, gezien de pieken en dalen van de beurskoers van KPN.

KPN en BellSouth zijn partners sinds de overname van het Duitse E-Plus door KPN, in december vorig jaar. KPN financierde de overname met hulp van de Amerikanen, die hiervoor bepaalde rechten in ruil kregen. BellSouth had al een belang van 22,5 procent in E-Plus.

In februari werd afgesproken dat BellSouth het recht heeft zijn Duitse aandelen tussen 9 juni 2001 en 9 december 2003 in te ruilen tegen aandelen van KPN.

BellSouth kan ook kiezen voor een belang in KPN Mobile, de mobiele telefoniedivisie van KPN. Hiervoor hoeft geen overheidstoestemming te worden gevraagd.

DOSSIER TELECOM: www.nrc.nl