Spanje

Popeye

De spinazie verslindende stripfiguur Popeye de Zeeman inspireerde componist Arturo Annecchino tot een dwaze kameropera met de titel Spinach Spinach! Hij wordt in Madrid opgevoerd door het Faust-Ensemble van Peter Stein. Zeven solisten vertolken de cartoonfiguren, zoals Olijfje, Popeye's immer door vervaarlijke types belaagde vriendin. De avonturen van de zeeman worden gezongen en verteld in het Engels, Italiaans en Spaans. Voor jong en oud. Teatro de la Abadía, Sala Juan de la Cruz, Calle Fernández de los Ríos 45, Madrid. 22 en 23 nov, 19 en 21u30. Inl 00-34914481627; kaarten 00-34 902101212.

Moderne kunst

Bezoekers van Toledo, een van de oudste steden van Spanje, mogen in geen geval de kathedraal missen met zijn vele kunstschatten en werken van, om er een paar te noemen, Van Dyck, El Greco, Goya, Rubens, Titiaan, Velázquez. Op een steenworp afstand staat de San Marcos kerk, geen bezienswaardigheid, maar nu het onderkomen van een bijzondere expositie van 20ste-eeuwse kunstenaars die hebben gewoond of gewerkt in de regio Castilla-La Mancha. Onder de exposanten zijn bekende namen als Sorolla, Tàpies en Saura. T/m 6 dec in Toledo, daarna reist de tentoonstelling een jaar lang door het land.

Boten

Barcelona houdt voor de 39ste keer zijn jaarlijkse scheepsbeurs. Zo'n tweeduizend internationale firma's presenteren er hun producten, van luxe zeewaardige jachten tot surfplanken en allerhande scheepstoebehoren. De Salon Náutico Internacional staat dit jaar in het teken van Tunesië en bevat een uitgebreide expositie over dat land. Fira de Barcelona, Avda. Reina Maria Cristina 1, Barcelona. 25 nov t/m 3 dec. Inl 00-34932332000. Wie na de beurs nog niet botenmoe is kan ook de driemaster Santa Eulália gaan bewonderen. Deze fraaie, gerestaureerde schoener uit het begin van de 20ste eeuw is ingericht als museumschip door het Maritiem Museum in Barcelona en dient nu als visitekaartje voor de stad. De toegang is gratis. Moll de la Fusta, Port Vell (bij de houten voetgangersbrug naar Maremagnum). Dag 11-17u30. Inl 00-34933429920.

En verder

Expositie Picasso in Spaanse collecties t/m 14 jan In Museo Esteban Vicente, Segovia 00-34921462277; Joan de Joanes, schilderijen, tekeningen en altaarstukken t/m 26 nov in Fundación Santander Central Hispano, Madrid.