Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprek met de Indonesische oud-legerleider Wiranto en de hertellingen in Florida. Ook komt er nu uitzicht op de uitslag van de overzeese stemmen. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Reconstructie van de vuurwerkramp in Enschede en een reactie van de voorzitter van de commissie die de ramp onderzoekt L. Oosting. Verder aandacht voor de ontwikkelingen met de tellingen in Amerika en de omstreden Franse film Baise-moi. Ned.3, 22.30-22.57u.

De achtste dag. Aandacht voor het geweld op de Molukken en overlast voor de omwonenden van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Zevenaar. Ned.3, 23.50-0.20u.

DOCUMENTAIRES

Leven met dementie. In dit tweede deel over de oorzaken en gevolgen van dementie vertelt een neuroloog wat het verschil is tussen normale vergeetachtigheid en vergeetachtigheid als gevolg van dementie. Ned.1, 17.34-18.04u.

Soldaten hinter Stacheldraht. Eerste deel van een drieluik over Duitse krijgsgevangenen in de Tweede-Wereldoorlog. Als in 1944 Duitse krijgsgevangenen triomfantelijk door Leningrad worden gevoerd, moeten soldaten van het Rode Leger de bevolking ervan weerhouden de mannen die hen twee jaar lang zoveel ellende bezorgden te lijf te gaan. ARD, 20.15-21.00u.

Andere tijden. Reportage uit Haifa over de kern van het Palestijns conflict. In 1948 werden duizenden Palestijnen uit hun huizen verjaagd door joodse overlevenden van de holocaust. Verder de geschiedenis van de kinderopvang. Ned.3, 20.45-21.18u.

Histories. Portret van Léon Degrelle. Zie TV-vooraf. Canvas, 20.55-21.45u.

Zembla. Over het gezag van minister Borst dat steeds verder afbrokkelt. Ze maakte een glorieuze entree in de politiek, maar na zes jaar kampt de gezondheidszorg met chronische problemen: lange wachtlijsten en een groot tekort aan verpleegkundigen en artsen. Ned.3, 21.18-22.00u.

Horizon. Na vijftien jaar nijver onderzoek lijken wetenschappers een eenvoudige maar probate manier te hebben gevonden om de opmars van Aids in Afrika te stuiten. Het lijkt erop dat besnijding levens kan redden. BBC2, 22.00-22.50u.

Geel. In de Beurs van Berlage debatteert directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau Paul Schnabel met godsdienstsocioloog Meerten ter Borg over de vraag hoe godsdienst er anno 2000 uitziet. Ned.1, 22.51-23.18u.

Wilde Jaren. Tweede aflevering in de serie over jeugdculturen gaat in op de zwarte dansmuziek en jazz tussen de beide wereldoorlogen. Ned.1, 23.18-23.47u.

PRAATPROGRAMMA

De toekomst van Karel. Gesprek met o.a. Big Brother-beroemdheid Sabine, Hummie van der Tonnekreek en Joost Zwagerman over beroemd worden. Afl.: De toekomst van beroemd worden. Ned.1, 21.35-22.21u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met zangeres Ilse Delange en met AZ-keeper Oscar Moens die in conflict is met zijn voorzitter Dirk Scheringa. RTL4, 22.50-23.45u.

MUZIEK & SPORT

MTV Europe Music Awards 2000. Uitreiking van prijzen in categorieën beste lied, beste groep e.a. MTV, 18.00-1.00u.

Lola da musica. Portret van Steve Earle, de country-legende die enkele maanden geleden de bewierookte cd Transcendental Blues afleverde. Op die plaat gebruikt de troubadour elementen uit country-, folk- en popmuziek. Ned.3, 20.00-20.45u.

Voetbal. Live verslag in het kader van de tweede knockout-ronde van de Amstel Cup tussen NEC en Sparta. Na deze wedstrijd de loting voor de volgende ronde. SBS6, 20.25-23.35u., onderbroken door reclame en nieuws.

FILM

L.A. Confidential (Curtis Hanson, 1997, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-23.05u., met reclame.

. Monty Python and the Holy Grail (Terry Gilliam & Terry Jones, 1974, Engeland). Tweede speelfilm van de Britse grappenmakers is een weinig gestructureerde parodie op Middeleeuws ridderavontuur. Met John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Graham Chapman. Net5, 23.05-0.45u., met reclame.

Une femme est une femme (Jean-Luc Godard, 1961, Frankrijk). Derde, even speelse als klassieke film van Godard is behalve een hommage aan de MGM-musical ook een liefdesverklaring - in cinemascope - aan Anna Karina, met wie Godard kort daarop in het huwelijk zou treden. Nachtclubdanseres wil kind van minnaar Jean-Claude Brialy en wendt zich na diens weigering tot huisvriend Jean-Paul Belmondo. Gastoptreden van Jeanne Moreau. ZDF, 0.15-1.35u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Le feu follet (Louis Malle, 1963, Frankrijk). Malle kreeg in Venetië de speciale juryprijs voor zijn fijnzinnige, op de roman van Pierre Drieu La Rochelle gebaseerde studie van het laatste etmaal van een zelfmoordenaar. Maurice Ronet speelt meesterlijke hoofdrol van drankzuchtige schrijver die bij zijn vrienden vergeefs naar een reden van bestaan zoekt. ARD, 0.35-2.20u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Orca: The Killer Whale (Michael Anderson, 1977, VS). Ecologisch verantwoorde actiethriller uit het subgenre der Jaws-achtigen. Richard Harris wordt belaagd door wraaklustige zwaardwalvis. Met Charlotte Rampling als biologe. BBC1, 1.10-2.40u.

Apache (Robert Aldrich, 1954, VS). Ingetogen western over vreedzame Indiaan die tegen wil en dank eenmansguerilla tegen blanken voert. Met o.a. Burt Lancaster en Charles Bronson. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., nagesynchroniseerd.

Players (Anthony Harvey, 1979, VS). Larmoyante love story tussen aspirant-tenniskampioen Dean-Paul Martin en schatrijke Ali MacGraw. Ruime edelfiguratie van o.a. Vilas, Tiriac, McEnroe en Nastase. Morgen, SBS6, 14.50-16.55u., met reclame.